Reviews

Câteva zile cu Samsung Galaxy Note 20 Ultra – concluzii

Se fac două săptămâni și un pic de când am intrat, pentru scurt timp, în programul #orangesmarthphonetester – care se traduce prin faptul că la finalul acestei perioade ar trebui să am niște concluzii orientative în ce privește device-ul primit.

Mi-a ajuns la ușă poartă Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, alături de brățara Samsung Galaxy Watch S3. Despre brățară nu vă pot spune foarte multe lucruri, fiindcă nu am testat-o eu, ci Cătălin, care a fost extrem de entuziasmat să o pună la treabă pentru câteva zile. S-a îndrăgostit de cadranul rotativ  – adică știu ce-i iau de ziua lui.

Eu personal n-am avut timp să dedic către două device-uri noi, așa că m-am concentrat mai mult pe ce poate oferi telefonul unui creativ. Ar fi de menționat că nu am făcut schimb de telefoane în această perioadă. Am continuat să duc 80% din activitatea remote pe telefonul personal, un Galaxy S10e, cu care mă înțeleg extrem de bine încă de când am renunațat la Huawei.

De ce n-am făcut switch complet ales asta? Fiindcă mânuțele de copil mic trag de pe masă orice și nu am vrut să-mi asum vreun risc. E totuși un device care costă aproape 7000 lei.

N-am să intru în detalii la nivel de specs pentru că sunt O GROAZĂ de review-uri disponibile unde puteți vedea exact ce aduce nou acest Note ( am să las la final niște link-uri care să completeze informația de aici). Eu l-am testat din perspectiva unui ilustrator freelancer, care creează conținut foto și video, dar mai ales din perspectiva unui potențial cumpărător atras de S-pen-ul care promite multe.

Poate e chestie de gust sau de om cu mâini mici, dar pentru mine gama Note a fost mereu un pic prea mult la nivel de design – și nu într-un sens bun. Dimensiunea e departe de ce găsesc a fi practic, iar componenta camerelor foto mi s-a părut hidoasă în toate variantele. Pot aprecia marginile sleek și ecranul absolut superb cu imagine impecabilă, însă filmul meu se strică odată ce întorc telefonul sau vreau să mi-l bag în buzunar – fiindcă hei, s-au inventat și hainele pentru femei cu buzunare.

La nivel de cameră, se laudă cu 108 MP. Zic “se laudă” fiindcă la drept vorbind e o specificație demnă doar de comparațiile între device-uri, nefiind relevantă la nivel practic. Mai simplu ar suna așa: face poze bune, dar nu de toți banii. Camera frontală de 40MP aplică un efect de smoothing care îmi displace – mai ales că nu poate fi dezactivat complet, ceea ce face redunantă multitudinea de MP dacă la final rămâi totuși cu un fltru obosit pe față.

NU am testat telefonul la nivel de gaming. Cu Netflix și Instagram în paralel s-a înțeles bine, dar din experiența mea orice telefon de genul se comportă bine în prim

ele 6 luni, după care încep bug-urile.

Și acum să revenim la ce mă interesa pe mine și la motivul pentru care mi-a fost trimis în testing: S-pen-ul. Îl puteți folosi cu gesturi și poate avea o groază de funcții – ceea ce poate fi fain pentru pasionații de tech care vor să își optimizeze fiecare secundă. Mie mi s-a părut complicat să pot deprinde instinctiv gesturile atâta vreme cât nu a fost singurul device pe care l-am folosit – și a trebuit deci să jonglez de la unul la altul.

Ecranul de 6.9 inch îți oferă o suprafață destul de mare când vine vorba de desen – dar nu suficient de mare pentru desene complexe. Devine complicat să lucrezi cu zoom in – zoom out pentru fiecare detaliu. Cred că pentru mulți dintre noi apare întrebarea: îmi trebuie un telefon pe care să desenez?  Sau mai bine zis “îmi trebuie un telefon atât de mare pe care să pot să ȘI desenez? Eu zic că nu. Dacă ai Ipad, e suficient. Dacă ai un bloc de schițe, e suficient. Am plecat la drum întrebându-mă dacă are sens să cumperi un device doar pentru schite. Am avut evident tendința să îl folosesc pentru schițat

în perioada asta, fiindcă voiam să îmi formez o părere cât mai clară. Dacă nu aș fi avut un timing în care să mă încadrez cu testarea sunt convinsă că aș fi deschis Penup mult mai rar decât am făcut-o.

Din experiența destul de seacă pe care am avut-o cu Bamboo Folio de la Wacom, tot ce-ti trebuie de fapt este un bloc de desen. Nu te va ajuta niciun device să te motivezi să pui ceva pe foaie. Samsung n-a gândit acest telefon pentru creativii care vor să deseneze, ci a facilitat mai degrabă procesul de a lua notițe în timpul unui brainstorming (vine și cu o funcție de îndreptare pentru scrisul de mână, în caz că scrieți la vale, dar și cu funcții de recunoaștere a textului foarte faine). Însa asta poate face orice aplicație de notes din orice telefon, nu? Bine, nu chiar oricare.

Când vine vorba de desenul efectiv, mi-a placut nuanța pe care au dat-o experienței prin sunetele pe care brush-urile le fac în timp ce desenezi / scrii – dar asta nu-i un lucru care să țină de funcționare și mai degraba de user end experience, care da, e ok, me like it, dar plăcutul trece atunci când vrei să ai precizie. Pen-ul nu are lag, ceea ce m-a surpins plăcut, însă așa cum nu poți simula experiența unei tablete grafice printr-un Ipad, la fel nu vei putea simula experiența unui Ipad cu un telefon cu ecran….mare, imens, gigant?! Nu ai suficient spațiu pentru a schimba facil mărimea, culoarea sau tipul brush-ului – ceea ce te împotmolește mult. Dacă vrei să desenezi contururi simple și idei de compoziții foarte brute – poți face asta, dar fă-o doar dacă ți-ai cumpărat telefonul ăsta pentru altceva – cum ar fi video streaming sau gaming.

În concluzie, dacă vă bate gândul să-l luați pentru schițe în taxi, metrou, avion – mai bine nu. Dacă vă bate gândul să-l luați fiindcă v-ați topit pentru tot ce oferă în rest, atunci luați-l că nu aveți nimic de pierdut – poate doar niște loc în sacoșă, că de buzunare nu putem vorbi.

Las mai jos câteva link-uri utile unde vi se explică în detaliu tot ce nu m-a intersat pe mine în mod deosebit, dar v-ar putea interesa pe voi:

FIRSTPOST.COM
CNET.COM

author-avatar

About Alexia Udriște

My name is Alexia and I’m a full time illustrator with more than 6 years of experience in the field, working with various publishers and brands or magazines. Nowadays I get to enjoy life in the countryside and let myself be inspired by all the wildlife and flora I have around the hills, while creating beautiful products and illustrations inspired by my surroundings.

Related Posts

4 thoughts on “Câteva zile cu Samsung Galaxy Note 20 Ultra – concluzii

  1. Bianca says:

    Multumesc pentru informatie!

  2. Dana says:

    Super review 😀

  3. Gabriel says:

    Un smartphone fain 😉

  4. Silviu says:

    Foarte ok telefonul!

Leave a Reply

Your email address will not be published.