Lifestyle, Motherhood, Reviews

Planificare și organizare cu Epson EcoTank L8160 (P)

Când vine vorba de scris, unul dintre subiectele mele favorite este freelancing-ul, iar mai nou anteprenoriatul. Pesemne că acum 8 ani când mi-am început călătoria, nu simțeam că se vorbește suficient despre experiența aceasta. Iar o dată cu maternitatea, e acută nevoia de părinți care să împărtășască din experiențele lor cu echilibrul, munca de acasă și organizarea tuturor task-urilor.

La drept vorbind, e greu să balansezi o comunitate care să rezoneze cu arta și cu viața personală sau chestiunile de lifestyle – îmi asum totuși riscul, fiindcă artiștii sunt oameni normali cu vieți normale, deseori chiar banale, care reușesc să-și țină echilibrul pe firul cotidian.

Despre organizare am mai scris înainte de a deveni părinte, undeva prin 2018, și puteți citi AICI mai multe. Lucrurile s-au rotit la 180 grade, fiindcă Trello App a fost înlocuit cu Google Sheets și cu multe filtre de culoare.


Urmeză să vă las mai jos 3 ași din mânecă pe care îi avem în casa noastră de freelanceri și sper să vă inspire să vă planificați altfel zilele care, odată cu pandemia, au devenit și mai complicate. Aveți nevoie de câteva minute zilnic pentru a pune la cap priorități și pentru a vă eficientiza timpul. În teorie și după multă practică, concluzia la care veți ajunge este cele 10 minute zilnice de planificare vă vor aduce timp liber – începem cu un template de planner săptămânal și continuăm de acolo.

1. Planificarea meselor.
Fie că vorbim de case cu copii sau fără, cu pisici sau șopârle, mesele sunt unul din cele mai stresante și importante aspecte din planificarea zilnică. De ce? Fiindcă vrem să ne asigurăm că avem 3 mese principale pentru a putea funcționa bine în potențiale zile cu stres ridicat. (Notă: dacă ai o zi plină pe care nu știi cum o vei scoate la capăt, asigură-te că ai ceva nutritiv de mâncare.)

Nu contează dacă facem un meniu de la 0 sau dacă planificăm mese de take-away. Ideea este să știm exact ce și când vom mânca – la noi cel mai bine funcționează planul pe 3 zile. De ce ajută planificarea meselor și a opțiunilor de snack? Fiindcă la începutul zilei sau în mijlocul acesteia, nu ne lovește bine-știuta-și-imposibila-întrebare fix în febra foamei: ”Da’ eu ce mănânc acuma?”

Nu vă aruncați în rețete complicate și apelați la combinații rapide, delicioase și sănătoase.

Noi încă printăm acest template unde notăm și lista de cumpărături pentru perioada aleasă, în funcție de ce ne lipsește din frigider/cămară. Listele de cumpărături bazate pe un meal plan, ci nu pe foamea din magazin, ne ajută să economisim bani și timp – căci despre asta vorbim azi.

2. Time management
Am testat multe variante, de la Google Calendars la Trello App sau alte aplicații de genul. Recomand să explorați cât mai multe variante de planificare pentru a vedea exact ce vi se potrivește. De departe cea mai bună variantă de până acum a fost cea găsită de prietena mea Teo, care și-a aplicat magia de project manager și m-a scos din impas. Impasul meu era foarte mare, probabil o parte dintre voi vă veți regăsi în povestea asta –  mai ales cei care activați în domenii similare.

În aria mea de lucru am de atins săptămânal mai multe puncte:
– activitatea artistică, adică desen, pictat, creație
– afacerea mea, cu tot ce ține de producție, procesare comenzi și livrări
– blog și newsletter lunar
– proiecte de social media și lucrul cu colaboratori

E mult. Prea mult ca să-mi încapă în Google Calendar și să-mi poată da o priveliște de ansamblu asupra adevăratelor priorități zilnice. Când ai dezorganizare în task-uri, nu știi de ce să te apuci. Când nu știi de ce să te apuci, ajungi să nu faci nimic concret, chiar dacă muncești 12 ore fără pauze. Scopul meu era să petrec cât mai puțin timp lucrând și cât mai mult timp pictând, cu familia sau cu mine, în pace.

Cu Google Sheets, filtre de culoare și coloane peste coloane scoase la imprimantă și lipite pe pereți, am ajuns să lucrez mai puțin și să fac mai mult. Draga de Teo mi-a făcut într-o lună la nivel de time management cât nu am reușit eu să fac în ani. Trebuie să recunosc că-mi pot face o casă din pepier mache dacă adun toate tabelele imprimate – dar va fi cea mai valoroasă casă de hârtie.

3. Ilustrația, planificarea, produsul
Ultimul și unul dintre cele mai importante elemente din amalgamul organizării este planificarea ilustrațiilor și a aplicațiilor ulterioare. Alexia dintr-o altă viață nu ar fi lucrat o schiță până la ultimul detaliu înainte de începerea unei picturi, fiindcă s-ar fi bazat mult pe procesul creativ și și-ar fi permis să fie luată de val. În viața pe care o trăiesc acum, înainte de începerea unei picturi lucrez o schiță cât mai finisată, fiindcă mă ajută să am o viziune cât mai clară asupra rezultatului dorit. Îmi fură asta din procesul creativ? Uneori. Mă ajută să nu mă pierd în detalii? Cu siguranță. Așa că printez schițe, modific, scalez, aleg dimensiunile hârtiei, printez, și iau decizii. Scopul meu este să creez ilustrație, să materializez cât mai bine ceea ce îmi imaginez – pentru asta coc și planific mai mult decât pictez efectiv.

Dacă îmi doresc ca ilustrația de pe birou să ajungă pe o piesă de home deco, am să fac mock-ups. Cu siguranță am să le printez și uneori am să-mi imaginez cu bucata de hîrtie a4 din fața mea este de fapt un tea towel. Mint, deseori.


Sper că v-am convins să planificați pentru a salva bani și mai ales timp. Și dacă tot vorbim de salvat, știați că imprimantele la care printăm toate planurile noastre zilnice emit căldură – care contribuie la încălzirea globală? Da, da, ce înseamnă o imprimantă pentru încălzirea globală? Una, nu mare lucru. Suntem însă 6 bilioane pe planetă, dintre care cel puțin 2 milioane de workaholici, alte 2 milioane de planning freaks și probabil vreo 10 milioane imprimă cărți sau fișe de colorat (aș vrea eu!). Totuși.. nu mai sună la fel de inofensiv, nu?

Ce putem face noi? Data viitoare când alegem o imprimantă putem apela la tehnologiile noi, care nu emit căldură și care folosesc mai puțină energie, care folosesc tehnologia inkjet față de cea laser. Turn down the heat, cu fiecare pagină.

Cât despre partenerul nostru în planificare, Epson EcoTank L8160 poate duce o alimentare preț de până la 14.000 pagini – salvând timp și bani. Nu mai zic că partea de refill se face fără pic de mizerie, cu ajutorul rezervelor, iar soft-ul este suficient de intuitiv încât eu, cea mai atehnică persoană din județul în care locuiesc, poate să scaneze și printeze față/verso sau să frunzărească printre template-urile free din Epson Creative Corner fără dificultăți.



** Textul de mai sus face parte dintr-o serie de articole despre experiența
mea cu imprimanta multifuncțională EcoTank L8160.
*** Perioada de testing s-a întins pe perioada a opt luni de utilizare zilnică.

author-avatar

About Alexia Udriște

My name is Alexia and I’m a full time illustrator with more than 6 years of experience in the field, working with various publishers and brands or magazines. Nowadays I get to enjoy life in the countryside and let myself be inspired by all the wildlife and flora I have around the hills, while creating beautiful products and illustrations inspired by my surroundings.

Related Posts

One thought on “Planificare și organizare cu Epson EcoTank L8160 (P)

  1. Oana says:

    Foarte bine explicat, multumesc pentru recomandari!

Leave a Reply

Your email address will not be published.