Care este procesul de creare al unei ilustrații de la început la final? Cum surprinzi particularitățile fiecărei păsări și ce face ilustrația ta să prindă viață? Sunt întrebări la care pot răspunde acum, după ani în care mi-am îndreptat atenția către subiectele din natură – cu precădere către păsări și observarea acestora. De ce un modul cu păsări, totuși? Datorită multitudinii de posibilități. Evident, și ilustrația botanică vine cu provocările ei, însă tipurile de penaj și diversitatea formelor și a expresivității pe care ești provocat să o surprinzi prin unghiuri, forme și texturi.
Am început să pictez păsări odată cu izolarea din 2020, când locuiam încă în București. Pentru prima dată, în lipsa mașinilor și a vuietului constant dat de trafic, am reușit să fiu martor la mișcările din cartier de la începutul primăverii pe care graurii și pițigoii le făceau la început de sezon. A urmat prima vară la casă, într-un câmp plin cu arbuști joși, perfect pentru cuiburi, berze, ulii și pupeze. Cu bazele în acuarelă pe care le aveam am început să caut metode prin care să redau penajul, să găsesc detalii asupra cărora nu ne-am îndrepta atenția atunci când vedem vrăbii, mierle sau ciori – încercând să-i fac pe privitori să privească mai atent ceea ce au în jurul lor, chit că trăiesc între blocuri.
Așa s-a conturat modulul de ilustrație pe care îl voi ține anul acesta, cu precădere în perioadele de primăvară/vară. Mi-am propus să creez un curs în care, dincolo de tehnicile de acuarelă și redare a detaliilor, să vorbim despre ce înseamnă să ne privim și să înțelegem cu adevărat subiectul pe care îl pictăm.
Ce parcurs are cursul?
Am vrut să simulez într-o oare care măsură procesul de lucru pe care îl aplic atunci când aleg să pictez un subiect nou. Deseori pornesc de la observarea lui în natură cu ajutoru binoclului, după care îmi iau timp să citesc literatura de specialitate și să caut imagini de referință. Le propun cursanților 10 păsări, fiecare având trei imagini strategic alese – de la poziție, la detalii de penaj.
Pasul următor este să discutăm despre caracteristicile păsărilor pe care le-au ales, iar asta este partea mea favorită! Fiindcă vorbim despre cioc, statură, poziție și atitudinea pe care fiecare vietate o transmite. Este un pas extrem de important pentru a putea reda corect forma prin desen. Desenul este, din punctul meu de vedere, pasul esențial pentru o ilustrație expresivă. Ne obligă să acordăm atenție fiecărui detaliu, de la unghiurile pe care corpul păsării le face până la finețea detaliilor de penaj. Rolul penajului ne indică ce tehnici de acuarelă vom folosi ulterior pentru a reda texturile și volumele potrivite.
În cea de-a doua parte a cursului îmi învăț cursanții să folosească tușul pentru primele valorații și umbre, o tehnică dragă mie și exprem de utilă pentru începători. Ce cred că este esențial pentru un curs, este ca acesta să ofere ceva nou tuturor participanților, fie la nivel de începători sau ilustratori. Este un detaliu asupra căruia am cântărit mult încercând să înțeleg ce pot aduce nou pe piața de cursuri de desen/ilustrație. Dincolo de deprinderile tehnice, îmi aplec atenția asupra blocajelor pe care deduc că le au cursanții din modul în care lucrează. Faptul că îți e teamă de culoare îți va afecta rezultatul dorit atunci când vorbim de păsări viu colorate, ceea ce se aplică și pentru frica de contraste, care ajută volumele și evidențierea umbrelor. Pe parcursul cursului îmi doresc să conștientizeze aceste blocaje și să plece identificând ce pot îmbunătăți în procesul de lucru.
Deasemenea, fiecare participant primește ulterior un email în care ofer feedback și sfaturi despre cum își pot continua ilustrațiile și cum își pot învinge fricile, pentru că arta ne face vulnerabili – însă ne ajută să aflăm lucruri despre noi înșine. Pentru mine, ca artist, este extrem de important ca tot ceea ce predau în acest modul să fie interiorizat și aplicat în propria manieră. Rămân mereu surprinsă când un începător care nu a mai lucrat cu acuarele redă perfect culorile de penaj sau când un alt desenator începător suprinde cu măiestrie poziția cozii unei păsări, care stă să zboare de pe hârtie.
Ce materiale include kit-ul?
Fiindcă am vrut ca experiența să fie completă și similară procesului de lucru pe care l-am dezvoltat în timp, decizia asupra materialelor de artă a fost extrem de importantă. Am bucuria de a colabora cu Profiart.ro pentru a oferi un kit de curs cu materiale de top. Am ales fieacare element în funcție de experiența mea, așa că decizia asupra hârtiei a venit natural. Hahnemuhle Annyversary este o hârtie presată la rece, cu o suprafață mată și ușor texturată. Grosimea acesteia de 425g este extrem de prietenoasă cu începătorii în tehnicile umede ale acuarelei și oferă un suport perfect pentru detaliul pe care cursanții cu un nivel mai avansat îl pot face.
O hârtie ca Hahnemuhle cere culori pe măsură, așa că participanții au ocazia să lucreze cu acuarele profesionale de la Hordam. Schmincke este un brand de top, care oferă de la pigmenți simpli la pigmenți granulați. Paletele pentru acest modul au fost create de mine. Am putut astfel să ofer o paletă de culori perfectă pentru păsările oferite ca referințe. Am ales umbre și dominante aprinse pe care să le putem folosi alăturându-le. Supriza pe care am inclus-o a fost culoarea Glacier Brown de la Hordam, o formulă super granulată. A fost o mișcare curajoasă din partea mea, fiindcă sunt de părerea că formulele granulate sunt ceva mai dificil de gestionat – însă oferă baze fantastice pentru penaj și e o oportunitate pentru învățare.
În kit-ul pe care fiecare cursant îl primește pentru parcursul cursului, am inclus și o pensulă DaVinci no.8. Am ales gama Fit fiindcă este o pensulă prietenoasă ca preț pentru cei care se îndrăgostesc de ea în cele patru ore de utilizare, dar și pentru că își păstrează foarte bine forma în timp. Cursanții pot veni cu materialele favorite, însă am remarcat tendința de a veni cu pensule cât mai mici, potrivite pentru miniaturi și ilustrația pentru care folosim deseori lupe sau dimensiuni foarte mari, motiv pentru care îi incurajez să folosească o pensulă care poate fi folosită atât pentru tehnici cu apă, cât și pentru cele de detaliu – ador să ofer mici tips&tricks pentru a reda tușe și texturi cu pensule neconvenționale!
Îmi doresc să cresc o comunitate și dincolo de tastele laptopului, motivându-ne cu toții să ieșim din online către interacțiuni reale, prin care ne vulnerabilizăm cu toții. Eu prin emoțiile pe care le aduce fiecare grupă nouă, iar voi prin ceea ce învățați. Vă aștept cu drag la cursuri anul acesta, cu biscuiți fragezi și cafea, în sediul Atelierelor de Meșteșug din Cotroceni – unde voi începe curând și programul sesiunilor individuale. Iar dacă ați venit deja la una dintre întâniri, am rugămintea să lăsați un review aici și vă mulțumesc pentru încredere!