Ce înseamnă mindfulness pentru tine?
Pentru mine înseamnă să-mi ofer momente pe care le simt întru totul și să mă conectez mai bine la nevoile și la instinctele mele. Sună tare pompos, dar este chiar foarte simplu, pentru că are la bază noi obiceiuri, cum ar fi blândețea de sine sau pauza de ceai. Sunt mici schimbări în ritmul zilei pe care ni le putem oferi ca pe un dar – darul de a fi prezenți.
Mulți ani am crezut că ce face viața faină e ritmul alert și senzația de picaj a caruselului, care nu te lasă să răsuflii, în care-ți ții respirația zi de zi și în care te supui unui test de anduranță. Nu contest că așa perioade sunt uneori inevitabile sau că ele dau scop și motivație – problema e dificultatea de a ieși din acest mindset. O altă problemă ar fi că mintea noastră fuge de noi cam jumătate din timp, iar asta ne răpește jumătate de viață. 46,9% ca să fie mai precis. Spuf! Capacitatea de a fi atenți și prezenți este o resursă pe care o luăm de-a gata și care ne poate influența tulburător de mult calitatea vieții.
Am înțeles în timp că nu există formula perfectă și că meditația sau yoga nu sunt singurele căi spre o viață mai lină, atâta vreme cât găsesc și alte formule prin care mă desprinde de anxietate. Cu meditația încă cochetez, deși în 60% din timp ajung la asta, însă la yoga am renunțat prin luna a 6-a de sarcină după nenumărate încercări să mă împrietenesc cu faimoasa Adriene. Farmecul meditației e fix procesul prin care trebuie constant să-ți antrenezi mintea, cu blândețe. Am să las mai jos o listă cu descoperirile ultimilor 3 ani, de când lucrez conștient cu mine și să nu mai trec prin zile ca gâsca prin baltă (adică așa):
1. Stabilește intervale orare în care nu folosești telefonul. Aici a funcționat tare bine ca în intervalul 17-08 să nu folosesc social media. M-a ajutat să investesc timpul în lucruri care îmi plac și în timp alături de cei dragi. Totodata m-a ajutat să mă eliberez de presiunea de a fi prezentă în două locuri diferite și să fiu mai conectată în viața offline.
2. Ia-ți timp de care te bucuri, pe bune. Combinația pe care am găsit-o eu pentru relaxare este o cană de ceai zdravănă, de preferat Earl Grey + un podcast true crime și câteva ore bune de pictat. Se simte ca o petrecere pe care o dau în cinstea mea, cam o dată pe săptămână. E echivalentul meu pentru baia cu spumă și pahar de vin alături, care nu se potrivește tuturor
3. Îmbracă-te corespunzător (musai!) și ieși afară. Momentele în care nu ai chef sunt fix acelea în care o plimbare îți va prinde bine – ideal în natură, nu printre betoane. Neapărat să vezi niște rațe, gândăcei și copaci.
4. Ține o carte cu un subiect de non-ficțiune care te interesează la îndemână, iar în momentele în care ți-o ia mintea la goană citește din ea, îți va da un subiect asupra căruia să te concentrezi și informația se va cimenta mai bine. Făcând asta vei înlocui nevoia de a lua telefonul și de a te bombarda cu informație din 10 direcții. Eu îmi beau zilele astea cafeaua lângă 100 femei afurisite. O istorie de Hannah Jewel.
5. Elimină cât poți de mult din zgomot, iar prin zgomot mă refer la toate inconveniențele care pot fi preîntâmpinate în rutina de zi cu zi. Necesită nițică cunoaștere de sine și ghici ce? Prezența de a răspunde nevoilor tale. Din repertoriul meu ar fi spălarea vaselor de seara și ștergerea blatului de bucătărie, ca dimineața să fie totul lună; perfecționarea excel-urilor pentru organizarea de zi cu zi sau apelarea la device-uri care îmi ușurează munca. Hello robo-aspirator și Epson EcoTank! Spre exemplu, cu o imprimantă EcoTank poți imprima până la 6.200 pagini fără grijă că vei rămâne fără cerneluri. Iar dacă ai uitat să setezi printarea ladscape în loc de portrait pentru ilustrația de mai jos, nu-i nicio problemă – poți mereu s-o iei de la capăt și să faci un avion origami din ce-ți rămâne.
6. Renunță la multitasking, zic eu – the queen of multitasking who gave up multitasking. Iluzia că putem face 5 lucruri simultan ne distruge capacitatea de a ne concentra și de a aprecia un singur lucru. În momentele de multitasking creierul nostru trece automat într-o stare de alertă și crește nivelul de stres, ceea ce încurajează stările de nervozitate și impulsivitate. No bueno.
7. Ascultă-ți intuiția. Fii conștient de momentele în care te ții pe loc fiindcă ești prea speriat să îți oferi ce ai nevoie.
Așa cum spune Molly Caroll într-una dintre cărțile ei mediocre (dar bune de citit), corpul și mintea noastră au nevoie de liniște pentru ca mintea și spiritul să se încarce cu energie. Când suntem constant în alertă, corpul nostru stă într-o stare perpetuă de fight or flight datorită cortizolului cu care suntem indunați, la propriu.
Cu asta e de acord și prietena mea T, care m-a sunat fericită într-o zi povestindu-mi cum a petrecut câteva ore bune colorând. I-am înțeles perfect entuziasmul, fiindcă încerc să îmi eliberez corpul de tensiune cu ajutorul coloratului ori de câte ori copilul meu mă provoacă la o sesiune de mâzgălit. E un farmec aparte să faci rai din ce ai, uneori e de ajuns un singur creion colorat.
Am pregătit o ilustrație pentru voi. Luați un creion sau 10 și oferiți-vă un moment de liniște în seara asta – departe de alte gânduri.
Acum că ai făcut toate pliurile, imaginează-ți că avionul care zboară în celălalt colț al camerei sunt gândurile tale negative.
Poți descărca și printa imagine de AICI.
** Textul de mai sus face parte dintr-o serie de articole despre experiența
mea cu imprimanta multifuncțională EcoTank L8160.
*** Perioada de testing s-a întins pe perioada a patru luni de utilizare zilnică.