Cărți, Lifestyle

Jucării și cărți reciclate prin joacă

De 6 luni încoace testez o teorie – aia că n-au nevoie de jucării cu baterii ca să se distreze, așa că fac mai jos o listă cu toate lucrurile care au funcționat și care funcționează cu brio la noi acasă.

Primesc destul de des întrebări cu privire la cărțile și jucăriile pe care i le oferim Tildei, deci e cazul să pun totul pe tavă: 90% sunt la mâna a doua.

Cărțile sunt, în mare parte, second hand. La Bookoteca și pe Amazon sunt o groază de titluri faine la mâna a doua, dar puteți găsi cărți noi potrivite pentru 0+ și la Antic Exlibris (outlet) la prețuri foarte bune. Merg periodic și fac prăpăd într-o plimbare, căci pe site e foarte complicat să comanzi și nici nu vei găsi toate produsele din stoc. Mie de fel nu-mi place să dau mulți bani pe ceva ce pot avea la un preț mai mic, iar ideea de a refolosi lucruri mă atrage foarte tare, chit că-i vorba de haine, de jucării sau de obiecte de decor. Vreau să încurajez obiceiul ăsta la noi în familie pe cât posibil prin a refolosi lucruri. Imaginați-vă o hală plină cu jucării second hand care într-o săptămână dispar. Apoi imaginați-vă că nu ar fi fost jucării reutilizate, ci jucării noi, cu ambalaje noi care ajung instant la gunoi. E păcat să nu profităm de prețurile mici și de calitatea multora dintre obiecte. Probabil că dacă ați investigat ofertele știți cât de scumpe sunt jucăriile de lemn, în speță cele montessori.

Revenind la ale noastre, de notat ar fi că folosim trei tipuri de cărți: cele pe care le citim și pe care ne uităm împreună, cele cu pagini cartonate foarte groase care se transformă ușor în jucării pentru dentiție și, nu în ultimul rând, cărțile textile. Am găsit o mulțime, foarte faine, la doar câțiva lei. După o tură cu mașina de spălat sunt ca noi și gata de molfăit.

Cărțile cu texturi sunt un hit, deși pentru Tilda e mai important acum să fie ușor de mânuit și bune de ronț-ronț. Mai jos sunt câteva dintre favoritele ei. În anticariate și outlet-uri puteți găsi genul ăsta de carte cu prețuri între 5 și 30lei. Ce-i drept, noi cumpărăm marea parte a cărților în engleză, fiindcă vorbim cu ea în ambele limbi și ne este la îndemână – dar tind să cred că pentru primele cărticele cartonate nu contează prea mult limba în care sunt scrise, fiindcă povestea-i mai degrabă despre imagine și textură.

Spots and Dots este ultima carte care m-aș fi gândit că va fi favorita ei, însă în perioada asta se poate distra cu ea zeci de minute. Are și un soi de decupaj pentru a fi apucată mai bine;
– două zornocărți;
Annie’s Feet fiindcă are un melc în ea care-i ia ochii de la orice altceva;
– cartea de tip cub cu ilustrații colorate cu mașini;

Revenind la cărțile pentru citit, e aici un mini top cu exemple. Reiau ideea că este foarte important ca părintele să privească imaginile din aceeași perspectivă. Eu prefer ca amândouă să stăm pe spate, cu cartea făcută acoperiș deasupra capului, la distanță cât să se vadă toată ilustrația – căci aici vorbim de cărți mari, spre deosebire de cele cartonate.La capitolul jucăriilor, lucrurile stau cam la fel. Noi am zis tare și răspicat “nu” jucăriilor cu baterii, așa că avem zornăitori de tot soiul și foșnăitori la fel de nebunatice. Majoritatea jucăriilor sunt din lemn sau din textile. Ikea are o gamă foarte faină de jucării pentru bebeluși (omida este preferata Tildei) care la noi a avut un succes răsunător în totalitate. Jucăriile din lemn sunt cumpărate de la HomeDepot (cum spuneam mai demult, săpunul și Igienolul sunt cei mai buni prieteni ai noștri), dar am găsit câteva minuni și în oferta de la Lidl. Mottom are dealtfel niște bijuterii la capitolul jucăriilor din lemn și textil – m-a luat valul de câteva ori și nu-mi pare rău. La asta adăugăm două păpuși handmade (o pisică și o păpușă albă, simplă, brodată cu poveste) pe care le-a primit cadou. Și ele bune…de molfăit.

Altfel, coșul cu jucării nu va lua proporții curând, fiindcă devine din ce în ce mai interesata să studieze obiectele din jurul ei, cum ar fi etichetele, pachetul de șervețele umede sau covoarele.
Vedetele ultimei luni au fost următoarele:

– un tip de minge pe care l-am căutat ca o bezmetică și pe care l-am găsit abia la home depot;
– un soi de jucărie montessori care nu mă așteptam să fie vedetă atât de devreme – dar probabil are gust bun;
– unele dintre primele jucării pe care i le-am cumpărat au fost redescoperite odată cu al doilea dinte;
– elefantul de lemn absolut adorabil de la Lidl;
– zornăitoare din lemn bună de ronț;
– omido-viermele de lemn care se contorsionează;
– cubul cu activități;
– lămâia foșnăitoare luată de la Mottom


Eu nu sunt fanul suprastimulării copiilor, în general. Alegerea noastră de a selecta mai atent lucrurile cu care Tilda interacționează vine să sprijine un start mai lin în contactul cu tehnologia – care este și va fi inevitabil. Suntem foarte fericiți fiindcă bunicii ei ne-au înțeles alegerea și o respectă. Nu avem multe jucării, dar le rotim frecvent. În orice caz, cu fiecare salt mental, copilul le percepe altfel și descoperă constant ceva nou. Pe lângă asta, degeaba are 20 de jucării în jur dacă lipsește interacțiunea. În cazul nostru, interesul ei pentru lucrurile pe care le are în jur este crescut și datorită timpului pe care îl petrecem explorând împreună. Timp, timp, timp. În plan pentru următoarea perioadă este un panou cu activități de tip montessori (yale, șireturi, nebunii) – însă așteptăm peretele casei unde ne vom muta ca să-l putem monta cum trebuie. 


Altfel, las aici un link despre jucării și cât de importantă e măsura. 

Și? La voi ce jucării și ce cărți au succes?

 

author-avatar

About Alexia Udriște

My name is Alexia and I’m a full time illustrator with more than 6 years of experience in the field, working with various publishers and brands or magazines. Nowadays I get to enjoy life in the countryside and let myself be inspired by all the wildlife and flora I have around the hills, while creating beautiful products and illustrations inspired by my surroundings.

Related Posts

6 thoughts on “Jucării și cărți reciclate prin joacă

 1. Foxi says:

  Un articol interesant, un parinte trebuie sa fie rabdator cu copilul, cel mai important lucru punctat in acest articol e ca orice parinte trebuie sa-si educe copilul cumparandu-i carti, copilul trebuie sa fie invatat de mic sa citeasca..

 2. Ana says:

  Ai mare dreptate Foxi!

 3. Si jucariile sunt importante pentru educatia unui copil, ii dezvolta creativitatea si abilitatille, creierul in general. Multumim pentru sfaturi!

 4. Placereshop says:

  Multumesc pentru cartile recomandate!

 5. 1001case says:

  Cartile pentru copii vor deveni o legenda in curand, avand in vedere faptul ca lumea din jur evolueaza in continuu, deja au tablete in scoli….daca parintii nu isi educa copilul cumparandu-i carti de citit, el singur sigur nu va face asta!

 6. Monica says:

  Foarte util articolul. Like 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.