Freelancing, Ilustrație, Reviews

Ciocănitori, flori și acuarelele Arteza | review

Eu am păreri foarte fixe când vine vorba de materialele de pictură care îmi plac. Sunt destul de greu de clintit, fiindcă am testat mult și am ajuns cu greu la o combinație care să îmi placă. Atunci când Julie de la Arteza.com mi-a propus să îmi trimită niște materiale pentru review, să zic drept, am avut emoții.

Pachetul a venit prin Amazon în aproximativ o săptămână – ceea ce m-a uimit destul de mult, fiindcă mă așteptam să dureze cel puțin două săptămâni –  și a conținut:

– două blocuri de hârtie presată la rece – Arteza Expert Watercolor Pad
– un set de acuarele în tub – Arteza Watercolor Premium Artist Paint
– un set de pensule pentru detalii – Arteza Detail Paint Brushes

Să luăm lucrurile treptat, nu?

În primul rând, am rămas plăcut impresionată de faptul că echipa a dat un ochi peste portofoliu cât să prevadă exact ce mi-ar fi util din gama lor de produse. A fost un prim semn că lor chiar le pasă de oamenii cu care colaborează.

Fiindcă Tildei îi dau primii dinți, pachetul a stat nedesfăcut câteva zile, până când m-am adunat să iau fiecare lucru în parte și să-l testez la o primă mână, între timp gândindu-mă ce să pictez. În perioada asta profităm mult de faptul că ea adoarme devreme, așa că stăm și lucrăm până târziu. E ceva ce trebuie să modificăm la programul nostru, odată cu trecerea la ora de iarnă.


Cătălin a zis “fă o pasăre”, eu am zis “ba nu, fac o floare” și am ajuns la rezultatul de mai jos.

Acum trecem prin materiale.

Odată ce mi-am trecut degetele peste hârtie am avut o bănuială că are să-mi placă, dar am fost rezervată. În descrierea produsului scrie c-ar avea două fețe, una fină și una texturată. Din experiența mea, cea texturată ar fi singura care absoarbe acuarela bine, însă este o textură extrem de faină, pe care eu n-am mai găsit-o până acum. În mod normal lucrez cu Hahnemühle, care are texturi mult mai accentuate în gama de hârtii presate de la rece.

În ce privește acuarelele, aici am avut nevoie de mai mult timp ca să mă lămuresc cum stau lucrurile. Înainte de toate, nu obișnuiesc să folosesc acuarelă la tub. Singurele tuburi pe care le-am cumpărat au fost drept refill pentru culorile pe care le aveam deja. Cochetez cu ideea de a cumpărat 12 pan-uri mici pentru a face fix treaba asta cu setul de la Arteza. Am senzația că folosind tuburile e tendința de a irosi culoare pe paletă. Am văzut însă că ei au pe site și varianta în paletă. Poate e de luat în considerare să încercați prima data paleta, ca în cazul care vă place să achiziționați tuburile, ci nu invers.

Un fenomen care nu mi s-a întâmplat la brandurile Schmincke sau Van Gogh pe care le am și sub formă de tub, a fost o separare inițială în tub a componentelor culorii. M-am speriat în primă fază, fiindcă pigmentul era granulat, spart de componenta lichidă a culorii, lucru care nu s-a întâmplat la toate culorile. Știm oricum că la nivel de acuarele, în funcție de pigmenți, culorile se comportă diferit de la o nuanță la alta și chiar au și miros specific ficăreia. Odată ce am folosit prima culoare pusă pe paletă, lucrurile s-au reglat și nu am mai întâlnit reacția de granulație.

Mi-a plăcut că au o formulă care permite lucrul în straturi de culoare. Sunt tipuri de acuarelă care la al doilea contact cu apa se dizolvă și n-ai rezolvat nimic. Aici am folosit de la 2 la 5 straturi, deci funcționează. Pe genul ăsta de ilustrație este esențial să poți lucra în straturi și să construiești imaginea din aproape în aproape. E nevoie deci ca formula culorilor să aibă suficient pigment cât să-ți permită să adaugi. La acuarelele rusești, spre exemplu, ai pay-off dacă te gândești la raportul de cost/formulă, dar trebuie să ai multă experiență ca să le poți folosi fără a face abuz de saturația culorilor. Personal, caut ca acuarela cu care lucrez să aibă putere de opacitate mare doar în straturi, iar saturația să nu fie extraordinară din prima aplicare, fiindcă îmi ia din timpul pe care vreau să îl dedic gândind gradienții.

Ce nu a fost pe placul meu, deși sunt foarte picky când vine vorba de asta, a fost gama de culori. Am mai scris în trecut despre cât de greu mi-a fost să găsesc nuanțe de verde pe care le putem găsi în natură cu ochiul liber. Abia la brandul polonez Renesans am dat de ele și sunt comoara mea chiar și acum. Recunosc că prima reacție când am văzut nuanțele de verde de gama Arteza a fost să fug repede la paleta mea – lucru pe care inițial l-am și făcut – și să folosesc verdele care știam exact că trebuie.

După primul strat am reușit să mă folosesc de combinația dintre lemon yellow+deep green+raw umber ca să ajung la ceva ce aveam nevoie pentru cel de-al doilea strat de penaj al ciocănitorii.

Majoritatea gamelor de culori au problema asta legată de nuanțele pământești. E o chestie cu precădere găsită la verde, galben și tonurile de mov.

Pensulele au fost un detaliu pe care l-am apreciat tare mult, fiindcă se potrivesc bine pe ce fac eu. Genul de pensulă cu care pui detalii, lucrezi fin, cu timp și răbdare. Nu țin multă culoare în ele, deci poate fi muncă de ore întregi ca să ajungi la un rezultat finisat. Setul are două variante – cu vârf rotund și vârf tip liner – pentru fiecare număr în parte. Sunt o variantă avantajoasă ca preț dacă vrei să ai tipurile respective de pensule și să te poți folosi în mod real de ele. Personal, prefer un soi de rigiditate de la pensulele cu fir sintetic, dar asta vine cu un cost mult, mult mai ridicat. În cana mea cu pensule îmi place să am din toate, fiindcă fiecare se pretează pe ceva. Am însă o bănuială că pentru lucru intensiv nu vor ține multă vreme. Fenomenul ăsta de “tocare” al vârfurilor de pensule sintetice e un aspect cu care mă lupt de mult timp, fiindcă trebuie înlocuite periodic. Pensulele de la Arteza sunt undeva la nivel mediu din ce pot prevede, însă e un set pe care l-aș cumpăra datorită prețului. Eu lucrez în mod normal cu pensulele Tintoretto (sintetice și naturale), și nu o dată am amânat să cumpăr un număr mai mare de pensule odată.

 


Rezumând situația avem așa:
– am să comand hârtia pe viitor, fiindcă este fix ce-mi trebuie
– mi-aș dori să existe posibilitatea de a face refill doar cu anumite culori
– acuarelele sunt exact ce trebuie la nivel de formulă
– pensulele au un raport excelent calitate-preț, cu vârfuri fine
– comanda prin Amazon a ajuns într-un timp foarte scurt


Dacă aveți curiozități legate de produse, puteți să îmi scrieți mai jos și promit că revin cu un răspuns. Voi ați încercat produsele Arteza? Ce experiență ați avut cu ele?

author-avatar

About Alexia Udriște

Hello, bunnies! Welcome to my safe space. My name is Alexia and I'm a full time freelance illustrator. I fell in love with watercolours a long time ago, but I also find joy in digital illustration. My days are filled with sweet colored water and mountains of books I never seem to climb fast enough, and when I find the time I like to challenge my inner (scared) artist with different styles and mediums. I'm in a continuous search for new projects and new things to learn and I'm always ready for a new adventure. When I find the courage I teach watercolour and encourage people to find their creative selves. One of my dreams is to live in a quiet place, away from the city noises and to drown myself in work - and dirt, it goes without saying that every hut needs a garden! Thank you for being part of my journey!

Related Posts

One thought on “Ciocănitori, flori și acuarelele Arteza | review

  1. Monica says:

    Mi-a placut articolul. Multumesc pentru review.

Leave a Reply

Your email address will not be published.