Freelancing, Ilustrație

Ce este un print de artă? | conversație cu Sabina Iordache, fondator Printoteca

Cu siguranță v-ați întrebat deseori care este diferența de fapt între printurile de artă și poster, de ce există o diferență de cost și dacă merită la urma urmei să dăm banii pe ele. Am vrut să fac un material bine documentat care să răspundă la majoritatea întrebărilor pe care le-am primit dealungul timpului de la artiști la început de drum, cât și de la cumpărători – așa că am rugat-o pe Sabina Iordache, fondator Printoteca, să-mi dea o vorbă de ajutor și de profesionist în conversație.

N-am simțit că pot stăpâni suficient de pertinent subiectul, așa că am apelat la ea, pentru că experiențele cu atelierul lor au fost întotdeauna bune, așa că o las pe ea să ne spună pe scurt de ce e cel mai în măsură să explice ce-i aia #printbun.

„Am început să printăm prin 2011 și de atunci învățăm și îmbunătățim continuu. Industria de print se dezvoltă extrem de rapid și nu ne lasă să ne plictisim, iar provocările lansate de clienți sunt din ce în ce mai mari. Printoteca este un atelier local care funcționează sub deviza că un design bun merită un print bun.

Unul dintre obiectivele noastre este să lucrăm cu oameni mișto, din universul creativ, să ne bucurăm de frumosul pe care îl fac și să fim un mic ajutor în proiectele lor. De aceea, ne-am adaptat produsele și serviciile în funcție de cum au evoluat nevoile acestui public.  În portofoliul nostru se află produse care se pot imprima cu ilustrații și care pot fi vândute mai departe cu ușurință, fâcând creativitatea și arta accesibilă unui public larg- textile, accesorii, decorațiuni. Printăm on demand, fără a impune volume minime și asigurăm și serviciu de dropshipping pentru a câștiga timp și a economisi resurse. Astfel, orice artist poate începe un proiect cu produse imprimate fără să aibă presiunea stocului. Inspirați de comunitatea noastră de clienți am lansat în urmă cu un an și un pic Printoteca Marketplace, o platformă gratuită unde creativii pot vinde produse cu grafica lor. Una dintre valorile noastre de bază este sustenabilitatea, de aceea tot ce producem are la bază respectul pentru mediu și pentru oameni. ”

Când facem print de artă și de ce?

Poți face print de artă oricând vrei să faci multiplicări (cum bine zice Sabina) fidele ale lucrărilor tale, fie pentru a le oferi spre vânzare, fie pentru a oferi celor dragi. Încurajez artiștii la început de drum să investească în stocuri de printuri de artă? Nu, fiindcă au un cost mare și nu se justifică investiția atâta timp cât nu ai o piață de desfacere.

Alternativa stocurilor este printul on demand (zis și POD), metodă pe care eu personal am folosit-o cât timp mi-am construit platforma și comunitatea, fiindcă am putut oferi un produs de calitate fără o investiție mare. În acest moment lucrez cu stocuri mici de 10-15 bucăți / artwork depinzând de cererea pe care o estimez, de perioade și de bugetul de care dispun.

Bine, dar ce este de fapt un print de artă și de ce nu-i totuna cu un poster print?

De ce? De ce? De ce? Și mai ales, cum le poți deosebi între ele?

Sabina Iordache ne explică pe-ndelete.
Pentru început, ambele variante de produs sunt ok și, atunci când sunt produse de artiștii pe care îi urmăresc, oamenii ar trebui să le cumpere și să le colecționeze. E util pentru cumpărători să știe diferențele dintre cele două tipuri de produs pentru a înțelege de ce un print de artă costă mai mult decât un poster sau pentru a evita situațiile aiurea când postere sunt vândute cu titlul de printuri de artă.

Când vorbim de postere, primul lucru la care ne gândim cei mai mulți dintre noi sunt paginile de la mijloc din revista Bravo (mă rog, ăștia mai bătrânei, care n-am avut tabletă când eram mici). De fapt, posterul include o varietate de tipuri de print, pornind de la printul offset (făcut la tipar, în tiraje mari) până la printuri pe hârtii groase, în serii mici sau chiar la bucată. Posterul are principala calitate de a avea costuri de producție mici, ceea ce impune așteptări mai reduse cu privire la calitatea hârtiei sau a culorilor. Asta nu înseamnă că printul e prost, ci doar că detaliile, umbrele, acuratețea culorilor, profunzimea imaginii vor fi supuse unor compromisuri.

Posterul a apărut înaintea fine-art printului și cu alt scop. De ce a fost primul? Pentru că atunci când a apărut posterul tehnologia de print era mult prea slab dezvoltată ca să poată reda ceea ce artiștii realizau cu mâinile lor. Inițial posterul a fost folosit pentru a comunica mesaje (vorbim de străbunicii industriei actuale de outdoor) și,  fiindcă întotdeauna oamenii și-au dorit să fie văzuți, și-au făcut posterele din ce în ce mai frumoase. De la un punct posterul s-a întâlnit cu arta și au făcut istorie împreună.

Postere precum ”Le chat noir”, ”Uncle Sam- I want you for US Army”, ”Keep calm and carry on”, ”We can do it”  au intrat în cultura pop și sunt cunoscute în toate colțurile lumii.

Personal, cred că magia posterului stă în mesajul transmis, fie că vorbim de un mesaj comercial, de încurajare sau activism sau despre cât de sexy este Nick de la Backstreet boys. De aceea, calitatea printului nu este neapărat o prioritate. Posterele trebuie să aibă un cost mic, să poată fi produse în cantități mari și să ajungă la multă lume. Un poster fain va arăta  bine și dacă are un colț îndoit sau dacă are pe mijloc urmele de la capsele revistei. Totuși, când spun că nu e importantă calitatea, mă refer la chestii de finețe, nu că e ok ca Nick să aibă pielea verzuie sau lui Uncle Sam să i se scurgă cerneala pe față.

Fine-art printurile, spre deosebire de postere, au scopul de a reda lucrarea unui artist la o calitate înaltă, calitate care să dureze în timp. E destul de multă confuzie legată de fine-art print, fiindcă e un concept relativ nou, apărut odată cu dezvoltarea tehnologiilor de print. Mai precis, există echipamente de imprimare și hârtii atât de șmechere că scot printuri la care un amator se uită cu lupa și tot nu își dă seama dacă sunt lucrări originale sau ba. ”

(Confirm. Aud asta des din partea oamenilor care despachetează printurile de artă luate din Shop! E fantastic rezultatul, mai ales când vorbim de lucrări cu tușe zdravene sau de acuarele apoase.)

„ Un print de artă este o multiplicare a unei lucrări originale, care preia cu acuratețe calitățile acesteia, devenind un produs accesibil unui public mai larg, la un cost mai mic decât originalul în sine. Am folosit intenționat cuvântul ”multiplicare”, fiindcă atunci când vorbim despre fine-art nu vorbim de copie – o copie de artă se definește prin ceva nasol și ieftin, cu un aer fraudulos – și nici despre o reproducere – fiindcă a re produce o lucrare de artă se referă a o reface folosind aceeași tehnică și aceiași pași de realizare.


Multiplicare sună mai cinstit când vorbim despre fine-art prints.

Două aspecte esențiale în producția de fine-art print sunt tehnologia de print și hârtia. Cel mai adesea printurile de artă de fac cu tehnologie giclée, pe imprimate cu mai mult de 4 culori- 6, 8 sau 12, nu doar CMYK.

Legat de hârtie, e musai ca ea să aibă proprietăți arhivabile, adică să reziste foarte mult în timp și să poată face parte din colecții personale sau muzeale. Și aici e importantă intenția. Spre deosebire de poster, fine-art-ul nu e un produs ”popular”, ci vrea să ofere o experiență intimă de contact cu arta, o legătură individuală și valoroasă la nivel personal, pe termen lung.

Un print de artă te va face să descoperi ceva nou de fiecare dată când îl privești și prin trăinicia lui devine parte din moștenirea ta personală. Toată această poezie are un cost inevitabil mai mare decât a unui poster. Și e normal să fie așa fiindcă întreaga sa producție e mai scumpă.”

Printul de artă vine însoțit de certificat de autenticitate?

De fapt și de drept, de aici a pornit conversația mea cu Sabina legată de printurile de artă, în general. Așa cum am discutat în comunitate și la momentul respectiv, valoarea produsului nu este drastic influențată de certificatul de autenticitate, iar valoarea acestuia este discutabilă. Sabina a punctat extrem de bine în rândurile de mai jos:

Și posterele și fine-art printurile pot veni însoțite de certificate de autenticitate. Este o opțiune a artistului/vânzătorului care ține mai mult de experiența de cumpărare decât de valoarea în sine a produsului.

Autenticitatea unui produs se probează în primul rând cu documentul de achiziție (factura), pe care e destul de important să îl păstrezi dacă ai intenția de a vinde printul mai departe. Certificatele de autenticitate se pot face pur și simplu (faci un layout de certificat și îl printezi, apoi îl semnezi, eventual treci pe el numărul facturii și, dacă e cazul, seria lucrării) sau pot fi realizate contracost de o entitate separată- Hahnemulhe are acest tip de serviciu.

Un print însoțit de un certificat nu este automat un fine-art print.
El trebuie, în principal, să aibă toate calitățile unui fine-art print.

Legat de înserierea lucrărilor de tip fine-art print, și aici e loc de dezbatere. Da, e plăcut plăcut pentru cumpărător să știe că a primit obiectul x din 50 buc. Totuși, fiindcă vorbim de o tehnologie care permite multiplicarea nesfârșită, treaba cu înseriatul e un pic forțată din punctul meu de vedere. Personal, văd sensul unei serii limitate atunci când vorbim de lucrări realizate prin serigrafie sau linocut. ”

Ca artist, eu sunt de părere că certificatul de autenticitate oferit în cazul printurilor de artă este în majoritatea cazurilor doar un stimul de marketing. Văd însă avantajele înserierii prin Hahnemuhle pe care o iau în considerare în contextul potrivit – fiindcă implică și costuri adiționale, dar și o categorie separată de produs.

Practica mea prevede certificate de autenticitate care menționează date de facturare, loc și însemne specifice în cazul originalelor. Acest certificat este ștampilat și embosat, făcândul mai dificil de reprodus. În cazul printurilor de artă, în prezent mă rezum la embosare, după ce am încercat tot felul de variante.

În cazul în care țineți musai să semnați printul în creion (vorbim strict de multiplicare prin imprimare, nu de tehnici de linocut), nu recomand sub niciun chip să semnați pe spatele lucrării – în fond, semnătura nu aduce un plus de valoare, dar dacă totuși aceasta există, cumpărătorul o va aprecia mai degrabă delicat, pe colț. 

Și ce este totuși atât de special la printurile fine-art?

Când trebuie să răspund la această întrebare, mă rezum întotdeauna la a menționa caracterul arhivabil al hârtiei și al cernelurilor, justificând astfel costul. În general însă, calitatea printului vorbește de la sine.

” Hârtia arhivabilă are principala calitate de a rezista în timp. De exemplu, Hahnemulhe are o garanție de 100 ani dată de producător. Probabil chiar mai mult, ceea ce ne putem propune să aflăm privind cu optimism timpul pe care îl vom petrece pe acest pământ.

Hârtia pentru fine-art prints e produsă din materiale premium, sustenabil, fiind un material rafinat. Este un material semnificativ mai scump decât hârtiile pentru postere.

Există o varietate de hârtii fine-art, compatibile cu diferite forme de artă, fiind diferite prin textură sau strălucirea albului. O multiplicare a unei lucrări realizate cu pensula, va arăta excelent pe o hârtie texturată, o lucrare realizată digital se va întâlni bine cu o hârtie mată, bright white.

Hârtia arhivabilă trebuie manipulată cu mânuși și expusă în condiții de muzeu. Mai exact, ea nu trebuie expusă la umiditate su în bătaia directă a soarelui. Este ideal să fie protejată într-o ramă, cu filtru de protecție pentru praf. Fiind un obiect de colecție, prețios, trebuie îngrijit ca atare.

Pigmenții pe care îi folosim pentru giclee au și ei garanția durabilității în timp. Noi lucrăm cu Vivera, care promit să reziste tot 100 de ani. Ei mai au calitatea de a reda culori vibrante într-o paletă nelimitată, pe o varietate de medii. E extrem de important să lucrezi doar cu cerneluri originale, dacă vrei un print care să arate bine mult timp. Din păcate, zona de cerneluri e una dintre cele mai compromise în producție, tentația de a trece pe alternative ieftine fiind extrem de mare (poți reduce costul cernelii de 10 ori).

Voi adăuga pe lista ingredientelor magice, pe lângă hârtie și cerneală, și calitatea capetelor de print, buna mentenanță a echipamentului și folosirea corectă a profilelor de print. Toate acestea țin de un operator bine pregătit.” ne spune Sabina.

Print bun. Cum îl facem?

Pentru a face print bun trebuie multă delicatețe și profesionalism, fiindcă lucrezi zi de zi cu imagini diferite care necesită deseori atenție specifică tehnicii sau culorilor. Un print bun însă pleacă de la o lucrare bună, o scanare optimă și o post-procesare sensibilă.

Când vorbim de lucrări originale, post-procesarea poate însemna eliminarea fundalului alb prin simpla lui ștergere, eliminarea artefactelor date de scanare sau a stropilor de cafea care v-au zburat din nas când ați pufnit în râs la podcast-ul favorit. Depinde mult de ce situație aveți, soluții există. Cert este că multiplicarea unei lucrări nu stă doar în printare efectivă, cât și în pregătirea fișierului pentru print.

Eu prefer să păstrez uneori artefacte sau pete care sunt de părere că oferă autenticitate mai mare lucrării, cu toate că încerc să scot în post-procesare toate firele de păr de pisică din acuarelele mele.

Sabina punctează că „…un print bun se compune din materiale de calitate: cerneală bună, mediu de print bun (fie că vorbim de hârtie, textil, sau alt mediu), echipamente folosite și întreținute corespunzător, o experiență plăcută de customer care și un preț corect – un preț corect cuprinde materia primă, starea de bine a operatorului care a făcut printul (care e tratat și plătit corect, dar și viitorul companiei producătoare) livrat într-un timp optim. Totuși, noi nu putem livra un print bun dacă nu avem un design bun, de aceea în rețeta acestei poțiuni magice intră neapărat și munca artistului.

Pentru mine toată povestea cu #printbun e un proces continuu de dezvoltare personală și profesională. Îmi aduce foarte multă fericire că în călătoria asta  către un #printbun am reușit să adun în jurul meu oameni faini care îmi dăruiesc mereu o lume de frumos.”

Iar în încheiere, sper ca rândurile de mai sus să fi răspuns la cele mai aprige întrebări atunci când vine vorba de printarea fine-art și de toate chichițele ei. Dacă aveți întrebări, lăsați un comentariu mai jos și putem continua conversația la mai multe voci.

Mulțumesc Sabinei pentru disponibilitate și s-avem cu toții parte de #printbun!

Ps. Peste Nick de la BacktreetBoys a trecut timpul, dar în vremurile bune arăta AȘA.
author-avatar

About Alexia Udriște

My name is Alexia and I’m a full time illustrator with more than 6 years of experience in the field, working with various publishers and brands or magazines. Nowadays I get to enjoy life in the countryside and let myself be inspired by all the wildlife and flora I have around the hills, while creating beautiful products and illustrations inspired by my surroundings.

Leave a Reply

Your email address will not be published.