-Bună, sunt Alexia și nu răspund ușor la întrebarea asta.
Mă lupt cu mine de o groază de vreme să scriu articolul ăsta, dar sertarele pline cu sticluțe și tuburi abia desfăcute m-au convins într-un final s-o fac.
În liceu au fost creioanele. A urmat etapa cărbunelui care a fost la rândul ei urmată de perioada acuarelelor și a guașelor de la fondul plastic. Zeci de cutiuțe, blocuri de desen, bucăți de hârtie, tuburi și sticle de cerneală care stau pe jumătate nefolosite astăzi, dar la care țin cu tot sufletul și pe care încă le vreau în viața mea.
Mi-am dat seama că, odată ce ilustrația a devenit un job, ei bine, trebuia să mă lămuresc cu ce anume urma s-o pun pe hârtie. Acuarelă? Bine, dar de care?
Google are toate răspunsurile și e un bun punct de plecare. Următorul pas a fost să iau din magazin câte o culoare sau două de la fiecare brand de acuarelă care-mi atrăsese atenția de printre articolele citite, pozele de instagram sau alte minuni. A urmat cerneala, apoi au urmat pigmenții, guașele, lichidul de mască, pensulele cu fir sintetic, pensulele cu fir natural…să zicem că au urmat multe.
Tot procesul ăsta mi-a deschis nu numai ochii, dar și mintea. Mi-am dat seama după aproximativ un an de încercări de ce anume îmi doresc de la culorile și de la pensulele mele, lucruri pe care un motor de căutare nu m-ar fi ajutat să le descopăr. Și aici intervine dilema mea. Să te scutesc oare de căutarea asta și să-ți spun ce folosesc eu? Te-ar ajuta oare să-ți găsești drumul?
Sunt de părere că nu. De asta am să răspund mereu la întrebarea de mai sus cu un îndemn să iei orice îți pică în mână și să pictezi, iar dacă îți va plăcea destul de tare, să experiemetezi și să ajungi la combinația de culoare, textură și hârtie care îți va stimula imaginația. N-am să-ți recomand nicidodată, dacă ești începător, niciun brand dintre acelea pe care le folosesc de zi cu zi. E un proces care n-ar trebui sărit, fiindcă niciun pigment și nicio nuanță de verde nu te va învăța să lucrezi cu apa. Da, se duc bani în ritmul ăsta, dar poți aborda problema foarte eficient culegând câte o nuanță de la fiecare brand. N-o să arate frumos pentru Instagram paleta, dar tu vei învăța cu sigurață multe lucruri.
Vei vedea că fiecare tip de vâscozitate, fiecare cantitate de apă și fiecare tip de hârtie te va duce la un rezultat diferit.
Eu, de exemplu, am învățat că guașele de la Talens, sunt inconsistente de la o culoare la alta, dar că aspectul ăsta nu mă face să le plac mai puțin. Am mai învățat că e foarte dificil să găsești nuanțe de verde care să se preteze pe tonuri cât mai naturale – o căutare care pentru mine a durat nu mai puțin de doi ani.
Mi-am dat seama că oricât de tare mi-ar plăcea cum arată acrilicele, eu nu pot lucra cu ele.
Am observat că nici cele mai scumpe branduri de acuarelă nu sunt consistente de la o nuanță la alta și că uneori e bine să mă gândesc de 10 ori dacă vreau să cumpăr o paletă/cutie cu multe godete/tuburi sau nu.
Am învățat că o culoare saturată nu e mereu o idee bună.
Am învățat că pensulele sintetice sunt la fel de bune ca cele naturale dacă sunt folosite în contextul potrivit.
Am învățat că nu pot lucra cu Ecoline în straturi.
Am învățat că nu e inteligentă alegerea de a aplica o cerneală acrilică peste schiță pe post de acuarelă, fiindcă o vei fixa și nicio radieră nu-i va mai veni de hac.
Am învățat că mă răzgândesc.
Am învățat că ce-i place altuia la nebunie, mie s-ar putea să nu-mi placă deloc.
Vreau să înveți și tu toate lucrurile astea, cu pensula în mână și cu ambiția între dinți, fiindcă nicio scurtătură nu-ți va aduce satisfacția că ai găsit nuanța perfectă de verde.
În anul 3 de liceu am văzut pentru prima dată o pensulă evantai, pe care mulți dintre noi o știm acum din lumea de beauty.
Am mers țintă la profesoara-mi de atelier și am întrebat într-o doară: “La ce-i bună asta?”.
M-am supărat când mi-a zis “Încearcă și vezi tu singură”. Am fost revoltată că nu voia să-mi spună, să-mi arate EXACT cum se folosește.
Au trecut 4 ani până când mi-am dat seama că a fost cel mai bun răspuns pe care îl puteam primi.
Și-am să-mi asum riscul că vă pot da vreun sentiment de revoltă când nu vă răspund la întrebarea de mai sus, fiindcă v-aș priva de ceva extrem de necesar nouă, celor care vrem să ne găsim calea în ilustrație, iar argumentul ăsta are să-mi fie de ajuns.
Prima dată încearcă, vezi ce nu-ți iese, iar apoi te rog mult să-mi scrii și, dacă e cu putință, promit să te ajut cu drag 🙂
Servus! Foarte fain raspunsul! Asa a fost la mine cand am inceput sa lucrez cu acrilice. Am intrebat stanga, dreapta, am cautat review-uri, dar pana nu am inceput sa iau borcanase si tubulete sa pun eu pensula in ele si sa lucrez zilnic cu ele pe diverse suporturi nu am inteles cu adevarat ce imi place si ce nu.
Trec acum prin acelasi proces cu acuarelele si cu hartia pentru ele dar in mod ciudat de data aceasta mi se pare mai greu. :)) Oricum le dau eu de capat pana la urma!
In alta ordine de idei, multumesc pentru chestiile faine pe care le faci si prin care ma inspiri! 🙂