Motherhood

Aventură prin natură. Capitolul I – Insectele (P)

Sunt multe daruri pe care părinții noștri ni le oferă atunci când suntem mici. Ne pot ajuta să devenim empatici, să ne legăm șireturile, să ne prăjim un ou sau să ne ordonăm caietele. Unul dintre darurile pe care eu personal nu mi le-am dorit, este frica de insecte – dăruită foarte des copiilor crescuți în mediul urban, iar asta include insectele cu multe picioare, insectele zburătoare care bâzâie frenetic și cam orice insectă în afara fluturilor.

Îndemnul spre joc este totodată și un îndemn la analiză, la identificarea fricilor și a blocajelor pe care acestea ni le aduc atunci când vine vorba de a explora. Nu ne vom cățăra în copaci fiindcă ne este frică de crengile uscate, care se pot rupe sub mâinile noastre. Nu vom putea vedea piciorușele pline cu polen ale bondarului, fiindcă ne este frică să ne apropiem. Sunt comportamente bazate pe moștenirea generală de ”o să cazi”, ”vezi că te mușcă/înțeapă”, adică pe lipsa cunoașterii. Partea bună e că le putem oferi copiilor noștri darul cunoașterii, care le va da încrederea să descopere.

Un moment pe care nu am să-l uit este libertatea cu care vecina noastră a vrut să-i prindă un greiere Tildei. Știa că greierii nu mușcă – a prins din copilărie greieri cu mâna, era obișnuită cu forța săriturii care te poate descuraja când vine vorba de a ține în palmă un cri-cri.

Este important să nu picăm în plasa în care punem entuziasmul în fața siguranței. Chiar dacă buburuzele sunt frumos colorate și par inofensive, uneori mușcă. Aspectele pozitive și aspectele negative se completează reciproc și eliberează. Parte esențială din aceste conversații este importanța diferitelor insecte pentru ecosistem – de ce nu există dăunători, ci doar lipsa prădătorilor. De ce există lipsa prădătorilor? Răspunsul e simplu: fiindcă omul intervine și dezechilibrează lanțul trofic. Buburuzele și furnicile se hrănesc cu afide. Furnicile păzesc afidele și le încurajează să se înmulțească ( mai multă hrană pentru ele, nu? ). Sunt foarte multe dinamici din natură pe care e important să le înțelegem. Ceva ce îți este familiar nu te mai sperie atât de tare.

Sunt câteva lucruri și jocuri care ne pot ajuta în acest proces, și nu sunt de neglijat:

1. Vânătoare de insecte – care se traduce prin a găsi insecte pe care le studiem cu jucării sau ilustrații

Avem o mică obsesie pentru melci? Hai hai să căutăm 10 melci!

Hai să căutăm afară toate elementele de mai jos! Crezi că vom reuși?

Știai că unii păianjeni au puf pe piciorușe? Hai să vedem!

2. Căsuțe pentru insecte:
Putem instala un hotel pentru insecte într-o zonă umedă, cu multă vegetație. În timp putem observa cum devine din ce în ce mai populată. Dacă sunt și niște flori prin preajmă, cu atât mai bine. ”Unde trăiesc insectele?” este o întrebare foarte importantă, fiindcă cei mici pot identifica mai apoi cui aparțin găurile în pământ, grămada de pământ din jurul copacilor sau căsuțele din pământ lipite de case pe care le fac viespile olar.

3. Borcanul de studiu cu lupă

4. Cartonașele tip Montessori

Ne putem familiariza prin intermediul acestora cu speciile și cu caracteristicile lor înainte sau după ieșirile în natură. Se potrivesc fantastic pentru exercițiile de la nr 1. Observăm o atracție pentru păsări? Hai să abordăm subiectul păsărilor. Ce păsări au pene galbene? Ce insecte au elitre?

5. Lupa

Ar fi greu altfel să vezi toate picioarele miriapodului sau toate petele omidei.

6. Jucăriile care înfățișează insecte

Jocurile de role play sunt absolut fantastice pentru dezvoltarea imaginației, a inițiativei și a comunicării. PENNY România are în prezent o campanie prin care aduce un pluș de aventură prin natură pentru cei mici. 5 puncte bonus se transformă într-o reducere de 70% pentru plușurile PENNY cu insecte. La finalul Campaniei Bees, PENNY va sponsoriza fundația Salvați Copiii în vederea achiziționării unui dispozitiv de ventilație și a unui incubator, ce vor fi donate Spitalului Județean de Urgență Cluj.

Trebuie să mărturisesc că la noi omida Papătot este foarte plimbată prin casă și pe afară. Foarte plimbată!

Copilul nu are încă un istoric și un comportament prestabilit care să îi accentueze frica de insecte și natura. Ei preiau tot ce văd la noi. Nu vei pune mâna pe răma aia de 20 de cm? Nu o va face nici el. Țipi când se apropie o albină de tine? Va țipa și el. Și nu, aici nu mă refer la viespile isterice din Grecia și nu încurajez pe nimeni să le accepte în jurul feței. Însă odată cu înțelegerea pericolelor reale, vom fi capabili să ne protejăm în timp ce nu ne negăm privilegiul de a descoperi și de a avea noi experiențe, pe care le putem încuraja în tot soiul de moduri.

Respectul pentru natură și explorarea acesteia merg mână în mână. Să înțelegem importanța unei râme pentru sol trage după sine instinctul de a nu-i face rău. E ca în povestea cu atașamentul. Atunci când te simți conectat la o ființă din jurul tău, nu vei vrea să-i faci rău.

Voi cum vă împrieteniți cu natura? Ce activități au avut cel mai mare succes când vine vorba de curajul de a observa insecte?

* PENNY România a dat startul unei noi campanii de loializare cu acumulare de puncte bonus. Campania Bees a început pe 19.05 și se va incheia pe 27.07.2021, perioada în care clienții pot acumula puncte bonus și își pot achiziționa la prețuri preferențiale, cu 70% reducere, plușurile din campanie. Campania Bees va continua după aceasta perioadă activa cu încă 2 săptămani de clean-up (28.07-10.08.2021). În acest timp, clienții nu mai colectează puncte bonus, însă pot veni în continuare în magazine pentru a intra în posesia articolelor din campanie.


* Salvați Copiii este o organizație neguvernamentală care apără și promovează drepturile copilului în România din 1990.

author-avatar

About Alexia Udriște

My name is Alexia and I’m a full time illustrator with more than 6 years of experience in the field, working with various publishers and brands or magazines. Nowadays I get to enjoy life in the countryside and let myself be inspired by all the wildlife and flora I have around the hills, while creating beautiful products and illustrations inspired by my surroundings.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.