De câte ori pe zi te gândești că nu ești suficient de bun?
Când am început să împletesc rafturile cu cărți pentru copii nu m-am gândit mai departe de ce-mi place mie să am pe raft și atât. Abia când a apărut Tilda am început să culeg cu grijă titlurile. Să am în vedere mai multe aspecte, dincolo de ilustrație, cum ar fi mesajul. Cu ce rămâne copilul după ce citim povestea a 571,28(pentrucășipărințiiadorm)82 oară?
Bine, ea este într-adevăr suficient de mică acum încât detaliile astea să conteze mai mult pentru mine, dar numai cine stă pe lângă prunci știe cât de repede cresc. Adică prea repede. Deci nu sunt absurdă dacă deja selectez teme și titluri pentru biblioteca ei.
Așa am ajuns la a-mi face o listă mentală. Ce vreau să combat și ce vreau să încurajez? Ei bine, vreau să combat frica, teama că nu ești suficient. E una dintre fricile mele dobândite din copilărie și sper din suflet s-o temperez pe-a ei. Oleacă ajută, te stimulează să crești, dar prea multă te inhibă. Așa că am plecat de aici, de la ce știu cel mai bine, adică de la problemele noastre (a le mele și ale lui) și așa am ajuns la următoarele cinci cărți:
The Princess and the Pony
O carte supeeeeerb ilustrată și gândită de Kate Beaton. Și când zic superb, nu glumesc
Pe scurt, e vorba de-o prințesă *îhâm* și de un ponei care face pârțuri te miri când. Deci nu-i perfect, ba chiar destul de defect după părerea prințesei. Cert e că la final îi îmbrățișează hibele și-l îndrăgește așa cum e, după ce tacticos îmblânzește o ceată de brute bătăușe. O complicăciune adorabilă. Noi suntem fanii prințeselor atipice – ca să scoatem din stereotipuri personajul ăsta atât de des salvat de prinți.

Hector and the Big Bad Knight
Asta-i o bijuterie de la Alex T Smith – super ilustrator! – despre cum, atunci când toți îți zic că ești mic, tu ar cam trebui să faci ce-ți zice capul și să ai încredere fantastică în tine (cu un pic de înfrânare dacă ai idei trăznite). Personajul ăsta e isteț tare de tot. Știe că rezolvările stau în general în decizii simple și rapide și reușește să-i recupereze bunică-sii bagheta magică de la cavalerul rău doar cu ajutorul unei pungi de chips-uri, a unei foarfeci și a unei umbrele. Și mai are și o găină simpatică după el.

Stuck
Oliver Jeffers e un maestru din toate punctele de vedere. Despre cartea asta nu pot comenta prea mult. O îndrăgesc enorm fiindcă o va lămuri pe Tilda că e OK ca din când în când să fii amețit. E OK ca din când în când să uiți. E OK ca din când în când să fii absurd. E OK ca din când în când să fii exact cum ai tu chef să fii fără nici măcar să-ți dai seama că ești cumva. E ok. Cartea asta n-are sens în timp ce are tot sensul din lume. Abia aștept să ne pună întrebări cu fiecare pagină dată.
Traducere în limba română disponibilă la Editura Pandora.

If Big Can, I Can
Un picture book scris de Beth Shoshan și ilustrat de Petra Brown. Totul despre dialogul interior al unui urs Koala care pricepe că nu trebuie să fie ca ursul mare și brun ca să fie special. Că fiecare-i special în felul lui, iar asta e minunat.
The Giant of Jum
De Elli Woollard și ilustrată de Benji Davis, asta-i prima poveste pe care i-am citit-o Tildei și cu care am început relația asta cu cărțile. E despre un uriaș bun la suflet, dar care se crede rău de dragul dimensiunii. În fine, tot copiii îl aduc cu picioarele lui lungi pe pământ și-i arată că el de fapt are o inimă mare, și că, printre altele, prăjiturile sunt mai gustoase decât copii. Mi-a plăcut la nebunie conceptul ăsta: uneori nu vedem ce ne stă fix sub nas, ori sub bărbie – că pe acolo ne stă inima – și luăm de bună orice crede lumea că am fi.

Sper să găsiți confort în cărțile de mai sus la fel cum găsesc eu de câte ori i le citesc copilului. E o lume care ne amintește că-i OK să ne simțim șui și neperfecți. E ok atâta vreme cât invățăm, iubim și ne minunăm întruuuna!
articol publicat pe platforma Kinder, unde puteți găsi și un podcast despre cărți și lecturile bebelușești)
Un articol foarte, foarte interesant!
Foarte frumoase cartile, foarte potrivite pentru cei mici, pline de lectii din care au ce invata.