Lifestyle, Motherhood, Reviews

10 jocuri și jucării fantastice

E momentul perfect să mă uit în jur, să trag aer în piept, să fac un declutter și să trag niște concluzii. Prin urmare, am să înșirui jocurile și jucăriile care au trecut testul primului an de joacă. Ce le face demne de așa o selecție? Zeci de minute de cafele băute calde, zâmbete, râsete și multe momente de învățare și joacă din ultimul an – primul an cu joacă-n adevăratul sens al cuvântului.

Primele concluzii pe care le-am tras cu privire la jucării au fost notate aici. Nu m-am abăutut de la ce mi-am propus din primele luni ale Tildei – goana după materiale naturale (lemn, plastic din trestie de zahăr, etc) și cumpăratul puțin, cu cap. Ca în orice familie cu bunici, ne-am ales și cu un surplus de plasticături absolut adorabile care și-au cimentat bine locul în cutiile cu juării – le-am acceptat și inclus în viața noastră, însă azi am să vă povestesc mai degrabă despre jocurile și jucăriile care au reușit să rămână în raft de la o rotație la alta.

Foarte important! –  partea I

Apelați la rotația jucăriilor. Zău, nu mai amânați! Vă va schimba viața și vouă, dar și copiilor. Dincolo de minimizarea haosului, cei mici scapă de anxietate și de suprastimulare. Veți avea ocazia să vedeți foarte clar că intersele copilului și nevoie acestuia se schimbă de la o săptămână la alta. În definitiv, veți cumpăra mai puțin, cu mai mult cap, iar copilul nu se va simți copleșit de multitudinea de lucruri din jurul său.

Foarte important! – partea II

Fiecare copil e diferit, are interese diferite și se dezvoltă diferit. Dacă pruncul vostru nu este atras de ce veți vedea mai jos, nu este nicio problemă – explorați ce-i place și testați cât mai mult. La noi, de vreun an încoace se poate observa un pattern, fiindcă preferă jocurile de asociere, puzzles și jocurile de rol.

1. Cilindri Knobbed și jocul numărare & asociere cu cilindri

Cilindri Knobbed au fost testați de Tilda la grădiniță. Fiind un spațiu cu abordare Montessori, a găsit acolo această activitate care o încântă de la o zi la alta. Acești cilindrii nu par diferiți la prima vedere, însă au diametre și lungimi diferite. Copilul învață caracteristicile de bază ale cilindrilor ( gros, scurt, lat, îngust). În secret, el are contact pentru prima dată cu scrierea, fiindcă acest exercițiu de motricitate este precursor, coordonarea mână ochi și elementele de spațialitate sunt și ele deprinse în timp ce asociază adâncimea găurilor cu caracteristicile fiecărui cilindru, estimând și desfășurând un exercițiu de logică. Scopul nu este să testeze fiecare gaură, ci să privească atent, luând decizii metodic. Mie eșecul mi se pare foarte bun exercițiu aici sau în contextul unui puzzle – mai ales în perioadele intense de tantrumuri – bineînțeles, dacă aveți și voi nervii bine așezați. Treaba e că eșecul fără vreo consecință, asociat cu încurajare și accent pe proces, îi va da confortul de a greși și de a învăța în acest proces.

Asocierea de numărare cu pioni e din același spectru. Am testat și genul acesta de tablă, care în principiu face același lucru – cu două mari minusuri, căci copilul poate pune un număr nelimitat de inele în dreptul cifrelor + multitudinea de culori și simboluri care aglomerează procesul cognitiv. Așa că am ajuns la această tablă simplă cu cilindri, găsită și ea la Micostore.ro, prin care copilul care deja numără (în cazul nostru) poate face asocierea dintre simbolul cifrelor și numărul de elemente. Îmi place mult că nu e rost de erori, fiindcă fiecare pion are un canal în care se fixează, iar cifrele pot fi puse în ordine în funcție de elemente și invers. Bun joc, bun.

2. Jocul magnetic Imagination Patterns de la Mindware

L-am descoperit într-o seară și m-am îndrăgostit de el. Dincolo de faptul că Mindware are niște jocuri STEM fantastice (și boardgames!), mi-a plăcut alternativa asta la tangram. Avem un tangram acasă, dar nu este deloc prietenos și sincer, nici eu n-am chef să mă joc cu el. Am luat jocul acesta având în minte numeroasele excursii pe care plănuiam să le facem vara asta (ha!) – dar l-am jucat cel mai mult de pe canapea. A durat mult să ajungem să construim după cartonașe, dar am introdus multe noțiuni încercând să descriem piesele (cu cercuri, carouri, unghi drept) sau încercând să facem alte forme din trunghiuri sau secțiuni de cerc. Pe cartonașele cu două fețe sunt modele de la cele mai simple la cele mai complexe. Acum, după jumătate de an de la introducere, putem duce împreună la final o construcție complexă sau poate construi singură motociclete cu 4 roți.

Pe suprafața albă se poate desena, dar nu m-am dus așa departe, vreau să profităm mai mult de formele colorate, iar jocul are extensii și tematici diferite.

3. Puzzles

Secțiunea favorită a Tildei. Aș putea vorbi doar despre ele în acest articol și probabil aș ajunge la un timp de lecturare de 2 ore, însă pot să menționez câteva adorate.

Puzzle-ul de podea de la Petit Collage nu va pleca de la noi curând. Deși are numai 24 piese și deja nu mai prezintă o provocare, datorită ilustrațiilor superbe și a cromaticii este montat mai mult de drag, în mijlocul casei. Toate ilustrațiile din această gamă sunt superbe, cu accente argintii la albinuțe, yum!

Tot din categoria puzzle-urilor, de data aceasta de o complexitate mai mare, avem seria
Woody de la deajoaca.ro
. Se face role-play cu el și-l montăm în reprize, căci datorită culorilor similare și a pieselor de forme neregulate ne mai trebuie niște exercițiu. E probabil unul din cele mai complexe jocuri de motricitate și asociere pe care le avem în această listă.

Nu am să fac acest articol fără să menționez cutiile cu puzzle de la Trefl. God bless, pot trece peste faptul că lucrează doar cu licențe. Din fericire, faza Tildei cu Peppa a trecut, dar dragul de personaje a rămas, așa că avem o artilerie de puzzles – la care adăugăm și Winnie the Pooh. Peste 10 puzzles de la 20 la 46 piese pe care le face singură și care ne dau niște clipe mai liniștite de-a lungul zilelor – n-ai cum!

4. Jocurile!

De jumătate de an ne jucăm (o dată la două zile, ugh) jocul Little Action de la Djeco. Cele mai multe jocuri de acest tip, pentru vârste atât de mici, le veți găsi pe juland.ro – ori cel puțin eu acolo am dat de ele. Cu Little Action am învățat principii simple ca jocul împreună, așteptatul rândului și ”citirea” cartonașelor – după care, treptat, am început chiar să ne jucăm!

Pentru noi, mare hit a mai fost și jocul Panda’s Picnic, luat destul de târzior, căci deja știa formele și a trecut rapid prin asocieri. Când l-am desfăcut prima dată chiar luam în considerare să îl ofer unui copil care se afla în etapa de învățare, dar i-a plăcut atât de mult să facem role-play cu el că l-am ținut. Și acum ne jucăm cu el, noi și artileria de plușuri.

Țin să menționez aici experiența cu Friends & Neighbors care este foarte lăudat și bineînțeles că am vrut să îl încerc! E o oportunitate minunată pentru a deschide conversații despre emoții negative, fie ele furie, frustrare sau îngrijorare, dar și pentru a încuraja empatia și compasiunea. Ce-mi place mult la jocurile acestea este că vin cu ghid pentru părinte, care se concentrează mai degrabă pe jocul împreună, conversațiile și relațiile ce pot lua naștere încă înainte de jocul propriu-zis.

Acum la doi ani și jumătate, am introdus și zarul, fiindcă poate număra punctele și deci a început era de boardgames!

5.  Cuburile de lemn / Lego

Am vrut musai un set de cuburi, l-am luat pe acesta de la Cubika , fiindcă mi-au plăcut la nebunie culorile, dar și fiindcă am încredere în calitatea brandului. Când are cuburi, scot cutia de Lego și invers. Până acum, a funcționat așa, fiindcă în cazul cuburilor e forțată să abordeze mișcpri cât mai fine și să se joace mult cu echilibrul, pe când lego îi dezvoltă mai mult logica. Dealtfel, folosim Lego și asociat cu fișele acestea găsite pe Etsy.

Seturile de Lego Duplo le țin în cutii, în funcție de tematici și le ofer separat, ca oportunitate de role-play într-un cadru fix, lucru care ajută și cu evitarea aglomerării la nivel de jucării.

6. Musical Tower/ Marble Run

Acest turn cu bile de la Lidl este deja de un an montat și presimt că va mai avea viață. Zilele trecute am scos la înaintare și traseul cu bile am avut câteva momente de distracție cu el deja. Cum fac eu când vine vorba de jucăriile de la Lidl? Iau câte pot și le ofer treptat pe pacursul anului. Le bagă în ofertă rar, așa că profit cu fiecare ocazie, căci au un cost fantastic față de ce mai e pe piață, mai ales la nivel de jucării de lemn cu principii Montessori.

7. Tăblițele Ludo

Tăblițele Ludo sunt aur la casa omului, ori cel puțin la a noastră. Nu le putem scoate din rotație. Flexibilitatea cutiilor de la Ludattica este foarte faină, căci poți avea o varietate de activități pe care copilul le poate face în funcție de etapa în care se află. Spre exemplu, aici a pornit cu un puzzle simplu, punând formele în șabloane. Ulterior a desenat pe tăblițe liber, apoi a început (peste noapte, I might say) să folosească șablonul pentru a contura forme. Toate astea au dus la ziua de azi, când formele desenate cu ajutorul șabloanelor devin mașini sau înghețate.

Tot acest proces ghidat de copil spune multe despre cum un joc sau o jucărie gândită cu nevoile copilului în cap poate să fie folosită perioade lungi de timp. Nu avem nevoie de jucării pentru fiecare etapă de dezvoltare. Avem nevoie de jucării care să crească odată cu copilul.

8. Tăblițele cu elastice / șabloane

Că tot am pomenit de Lidl, tot acolo am găsit și aceste tăblițe. Ce fac ele cel mai bine? Pun pe tavă niște exerciții de motricitate fină superbe prin trasul elasticelor, potrivirea acestora pe coloanele de lemn și crearea de forme geometrice. Aceeași situație este și în cazul tăbliței cu șabloane pentru litere/cifre – dincolo de simboluri, exercițiul de ridicare și potrivire a găurilor pe coloanele de lemn este mare lucru. 

9. Figurinele cu animale

Rotim ferma animalelor de la Tender Leaf, cu setul de echilibru cu păsări și animale din pădure și cu figurinele de plastic cu animale pe care le găsiți în orice librărie de cartier. Jocurile de echilibru de tipul celor mai sus menționate sunt minunate în cobinație cu cuburile de lemn. Noi făceam castele și construcții complexe în care le adăugam, exersând motricitatea fină, logica și gestionarea eșecului în momentul prăbușirii.

10. Puzzle pentru stoytelling

Dragostea mea pentru Djeco a fost transmisă și Tildei. Jocul acesta cu povești în 3 cadre este minunat. Pot începe să îl joace încă de mici – în cazul nostru nu vorbea încă atunci când i lam oferit pentru prima dată. Acum descrie acțiunile și adaugă detalii. În cazul Story Box e ceva mai complicat, fiindcă acolo unde e libertate mare este și confuzie, dar îl cere mai des decât mă așteptam.

Nu neglijați storytelling-ul. Acesta le îmbogățește limbajul și le stimulează imaginația, comunicarea și empatia, îi ajută să-și exploreze emoțiile și să înțeleagă lumea din jurul lor. Nu neglijați storytelling-ul, vă rog.

Dragii mei, sper să vă fie utile recomandările de mai sus, căci sunt jucate zdravăn. Cu puțin noroc vă vor inspira pentru sezonul de cadouri ce va să vie – și aștept păreri. La voi ce a avut succes? Se regăsește vreo jucărie dintre favoritele voastre pe lista de mai sus? Aștept mesajele voastre în comentarii sau aici

author-avatar

About Alexia Udriște

My name is Alexia and I’m a full time illustrator with more than 6 years of experience in the field, working with various publishers and brands or magazines. Nowadays I get to enjoy life in the countryside and let myself be inspired by all the wildlife and flora I have around the hills, while creating beautiful products and illustrations inspired by my surroundings.

Related Posts

2 thoughts on “10 jocuri și jucării fantastice

  1. Ioana says:

    Frumoase recomandari!

  2. Daniela says:

    Foarte dragute 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published.