Lifestyle

Am plecat din București – de tot

Au trecut patru săptămâni de când suntem acasă – într-un final. Casa noastră nu-i casa visurilor noastre, căci nu am îndrăznit să visăm la ceva anume. E o casă ca oricare altă casă de 120mp, albă, cu 600mp de teren în jur, departe de stradă și cu câmpuri în spate.

Am început căutarile în octombrie, anul trecut. Am frunzărit OLX-ul și după o tranzacție blocată de incompetență și de starea de urgență am rămas blocați în apartament pe perioada izolării.

În mai am reluat căutarile, într-un nou context în care bugetele au scăzut, iar prețurile au luat-o în sus. Am văzut casa și i-am spus vânzătorului la fața locului că vrem să o luăm. Știam că era singura noastră opțiune ca să fugim din apartamentul de la etajul 10, din intersecția care vuia zi și noapte. Ca să vă dau cifre, noi am plecat în octombrie de la un buget inițial de 70.000€ (atât aproba banca, nu vă imaginați alte năzbâtii). Până în mai, 2020, în contextul pandemiei, bugetul nostru aprobat de bancă a ajuns la aproximativ 55.000€.

Am găsit casa asta în sudul orașului, la 25 de minute de mers cu mașina din fața blocului, într-un sat din județul Giurgiu. Cu 52.000 am semnat și ne-am ales cu o casă și o datorie pe 10 ani. Și de aici planurile din târg nu s-au mai potrivit de niciun fel cu cele de acasă.Acest articol vine în completarea unui video de pe canalul meu de Youtube.
Vezi video-ul AICICei 120mp utili au venit cu instalații electrice (și nu prea), cu instalații termice (adică țevi) și cu pereții tencuiți și văruiți. Nimic altceva. Adică a venit cu foarte mult de muncă. Bugetul nostru pentru a ajunge cu casa în iarnă a fost de aprox 17.000 €, care însemna cumulul plăților pe o perioadă de mai multe luni – adică aveam banii și nu prea. Pentru cine nu știe cum este viața de freelancer poate părea stranie treaba asta, însă plățile către furnizori (adică spre noi) sunt amânate, răs-amânate, uitate și întârziate  până când chiar uiți că mai ai de primit bani – practic asa am reusit sa strangem banii de avans pentru credit, într-o perioada de aproximativ doi ani, din cumulul restanțelor plătite de clienți la final de an. Nu am avut nicio altă metodă fantastică de pune bani la ciorap, am făcut-o datorită mecanismului prin care muncim și suntem plătiți. Faci rai din ce ai, nu?Din aproape în aproape a trebuit, cu resursele care au venit trepat, să pregătim casa pentru mutare în aproximativ 40 de zile. Am pus repede cap la cap o listă care s-a numit MUSAI, evident, și care a sunat cam așa:

– podele
– o baie funcțională
– acoperirea treptelor exterioare cu lemn
– frigider
– apă caldă
– mașină de spălat rufe
Buget estimat pentru dusumea: 1800€
Cost final: 4500€

Podelele sunt din dușumea, adică lemn rășinos, luat de la Dedeman. Montajul l-au făcut niște băieți pe care i-am găsit pe OLX și care au lucrat repede și bine – în bugetul pe care l-am avut. Au fost singurii pe care i-am găsit cu un montaj sub 15€ /mp.O să rădeți de noi, dar chiar am întrebat oameni cu dușumea pe jos cât i-a costat, dar toți ne-au dat blufuri, ori adevăruri pe jumătate – iar noi am crezut tot. Luându-le pe rând, procesul este de fapt destul de complex, iar pentru noi n-a fost deloc intuitiv. Începe totul cu finisarea șapei, care deseori e în valuri. Se continuă cu un strat de epoxi, care împiedică umezeala să treacă dintr-o parte în alta. Lemnul se cumpără la pachet, nu la bucată, adică poți avea în pachete plăci strâmbe sau cu noduri, rupte sau cu canturile câș – e nevoie să iei extra, să fii sigur. El se lipește cu adeziv (mult, în funcție de cât de dreaptă este șapa, care chiar și după șflefuire poate rămâne cu văi). Următorul pas ar fi șlefuirea dușumelei, pe care noi am sărit-o fără să ne gândim prea mult, fiindcă ar fi adăugat aprox 1000€ la costul final. A finisat Cătălin la mână pe ici pe colo, unde lemnul era zgrunțuros sau unde diferențele dintre plăci erau prea mari.Lemnul joacă în timp oricum, așa că e posibil ca diferențele de nivel să se accentueze în părți în care acum arată bine și invers. La final se lăcuiește. Oamenii din domeniu te sfătuiesc să aplici un lac pe bază de apă, însă lemnul trage foarte mult. Pe lângă că este scump, necesită și aplicări repetate. Am ajuns încă o dată la problema bugetului și, după 3 straturi de lac pe bază de apă, am recurs la lacul de yacht, din care am dat alte două straturi. Credeți sau nu, dușumeaua ÎNCĂ ar mai avea nevoie de două straturi pentru ca luciul să fie perfect uniform. Nu am mai continuat, trebuia să ne mutăm.

Lemn + transport 5530 lei
Montaj 5160 lei
Epoxi + Adeziv 5500 lei
Lac pe bază de apă 1850 lei
Lac de yacht 731 lei
Plinte 300 leiBuget estimat: 9700 lei
Cost final: 11000 lei

După șocul pe care l-a avut diferența asta drastică dintre ce așteptări aveam și realitate, am revenit cu picioarele pe pământ când a venit vorba de baie, pentru care am avut un buget fix peste care nu am trecut cu mult peste. Am găsit o gresie poloneză foarte faină la Hornbach. Având o suprafață de aprox 4mp, nu a fost dramatic să luăm plăci cu preț per bucată. Mie-mi place rezultatul foarte mult.

** Știți mixurile acelea retro pe care le vedeți prin cafenele, nu? V-ați imaginat vreodată cum ar arăta pettern-ul făcut dintr-un singur tip de placă? Așa. Adică de 10 ori mai bine dacă îți dorești ceva clasic și de efect. **
Spațiul a fost extrem de mic și a trebuit să-l păstrăm luminos și aerisit. Faianța este simplă, bună și ieftină, tot de la Hornbach (pe care un chit colorat o scoate instant din anonimat). Am optat pentru un soi de duș fără ușă, ca să nu sufocăm spațiul. Eu n-am vrut să mă risc cu un duș cu rigolă, finidcă ghici ce? Echipa recomandată care ne-a lucrat partea de manoperă nu a fost în stare să facă panta pentru scurgere corect nici măcar în mijlocul băii. Am vrut deci să merg la sigur în cazul dușului, vrând ca apa să nu ocolească vreo gaură și să trebuiască să dau la mop după fiecare baie.

Lavoarul, accesoriile și restul sunt de la Ikea. Odată ce baia a devenit funcțională m-am ocupat eu de a pune capacul de lemn al măștii și detaliile din lemn de la pervaz și duș. Pentru pereți am folosit o vopsea extrem de opacă de la Hornbach cu care voi vopsi si brâurile din interior și camera Tildei – adica asta. Am mers pe varianta asta fiindcă variantele vrute de noi inițial (Sto, Caparol) cereau mult mai mult timp pentru a comanda culoarea dorită, plus ca nu era o necesitate, deci nu puteam dedica multe resurse acum. Norocul a fost ca vopseaua asta de la Hornbach sa aiba în paletar ce mi-aș fi dorit și să fie accesibilă la preț pentru ce aplicabilitate am avea noi în spațiul nostru. 

Faianță + Gresie 814 lei
Cadă duș 510 lei
Vas toaletă + bazin 1100 lei
Mască + lavoar + baterie 1400 lei
Perete sticlă duș 750 lei
Manoperă 5000 lei
*la care se adaugă accesorii și alte mărunțișuriDupa momentul denumit “ups, eroare”, adică dușumeaua, am decis să luăm asupra noastră tot ce nu trebuie musai, cu accent pe MUSAI, făcut de un profesionist. Am pus singură glafurile de lemn în toată casa, pe care le-am făcut din lemn cumpărat de la Hornbach. M-am apucat de vopsit pereții noaptea, după ce copilul adormea, iar Cătălin a decis că va acoperi singur terasa cu lemn. Terasa și scara de la intrare trebuiau îmbrăcate, fiindcă cimentul zgrunțuros julise deja picioarele copilului care se tot cățăra sus-jos pe scări.

Pentru acoperirea treptelor cu lemn și a terasei nu am avut un țel când a venit vorba de cost, dincolo de a-l duce sub cei minim 1000€ pe care îi estimam dacă am fi luat pe altcineva să monteze. Așa că a deschis omul meu câteva clipuri pe YouTube, și-a luat un prieten la fel de îndemânatic și încăpățânat, și împreună au meșterit și au înșurubat peste 3000 de șuruburi.

La costul final de 2000 lei pentru lemn, dibluri și alte mărunțișuri, se adaugă costul uneltelor pe care a trebuit să le cumpărăm (bormașină cu percuție Bosch, șurubelnița electrică Makita și un fierăstrău , toate ajungând la aprox 2000 lei). Avantajul e că acum avem toate uneltele necesare pentru ca la iarnă să ne apucăm de mobilă și alte proiecte de DIY.

Pe lângă baie și dușumea am mai investit într-un boiler  – fiindcă pompa de căldură pe care o vom monta pentru iarnă nu încălzește și apă – și un frigider. Am ales un boiler de la Ariston, model Velis, fiindcă are o formă aplatizată, dar și pentru sistemul smart de predictibilitate a perioadelor în care se face duș. Mașina de spălat am avut imensul noroc de a o găsi redusă pe EMAG. Pentru uscător mai avem de așteptat mult și bine. 

Bucătăria nu a fost o necesitate, ba chiar zilele astea, după o lună de stat la casă, o montăm. Ajunsesem la fundul sacului și ca să ne vedem acoperiți am biruit până acum cu un grill electric, One Pot de la Tefal și cuptorul cu microunde. Cea mai grea parte a fost că a trebuit să spălăm vasele în lavoarul oricum mic de la baie. Așa că am așteptat cuminței să comandăm bucătăria atunci când aceasta nu ne-ar fi lăsat descoperiți financiar, cum îmi place mie să zic.  Despre ea am să vă povestesc cu cifre şi logistică odată ce va fi completă, când voi putea avea toate datele problemei.

Până în momentul acesta s-au dus aprox 10.000€. Am pus stop. Așteptăm să colectăm plățile pentru a comanda pompa de căldură și caloriferele. Vine iarna. Estimatul nostru de 17.000€ pentru necesitățile dinainte de iarnă s-a majorat un pic, cu aproximativ 3000€. Nu dramatic, dar a fost nevoie de mobilizare multă pentru a putea avea rezultate cu puțin. Între timp muncim, muncim, muncim, ca să putem spera la liniștea de peste iarnă. 

Lista noastră de MUSAI putea fi la jumătate dacă am fi doar noi doi și cei patru pisici. Puteam spăla hainele la mână, puteam amâna bucătăria, puteam sta chiar și fără podele. Ce să mai vorbim de terasă?! Am locuit noi în tot soiul de apartamente și case. V-am spus că am stat 3 ani într-o casă cu duș unde iarna era gheață pe jos? Cătălin, înaintea erei noastre, și-a găsit hainele din dulap pline cu zăpadă, căci tencuiala din casa veche de centru bucureștean căzuse în timp. Atunci însă când vii după tine cu un toddler, cu un copil mic ce nu poate fi oprit din alergat, care are nevoie de mai mult decât fast food, pentru care apa caldă nu e un moft, ci o necesitate, prioritățile devin și ele altele, iar cheltuielile cresc odată cu nevoile.
Lucrurile se așează, se leagă. Mai avem de instalat burlanele, căci vine toamna și nu mai putem amâna. Mereu e ceva nou de făcut, de aranjat, dar încercăm să le facem ordonat, actualizând constant lista de priorități pe care o avem în Google Sheets, pentru a o putea accesa se oriunde, oricând.

Seara, când se face liniște în casă, stăm sub stele pe terasă și povestim care e planul pentru următoarele zile, pentru următorii bani. Vin cheltuieli neprevăzute odată cu iarna, iar pompa de căldură a devenit prioritară. Dar așa ne-a fost începutul, continuarea se întâmplă acum, în timp ce scriu, în timp ce Tilda aleargă, iar Cătălin montează bucătăria. 

Victorie, de azi nu mai traversăm casa pentru a spăla vasele!

author-avatar

About Alexia Udriște

Hello, bunnies! Welcome to my safe space. My name is Alexia and I'm a full time freelance illustrator. I fell in love with watercolours a long time ago, but I also find joy in digital illustration. My days are filled with sweet colored water and mountains of books I never seem to climb fast enough, and when I find the time I like to challenge my inner (scared) artist with different styles and mediums. I'm in a continuous search for new projects and new things to learn and I'm always ready for a new adventure. When I find the courage I teach watercolour and encourage people to find their creative selves. One of my dreams is to live in a quiet place, away from the city noises and to drown myself in work - and dirt, it goes without saying that every hut needs a garden! Thank you for being part of my journey!

15 thoughts on “Am plecat din București – de tot

 1. Diana says:

  Hey! 🙂
  si noi am ales aceeasi gresie de la Hornbach, doar ca un alt model, ceva cu gri, dar mi-a placut foarte mult cum se combina la final modelul, probabil de aceea au si dat posibilitatea sa se cumpere la bucata.
  Si noi asteptam sa ne mutam, in curand, speram…momentan nu avem curent si asteptam mobila de bucatarie de la Ikea, dar oricum ne-am fi mutat si fara ea, avand o baie functionala 😉
  Noi ne-am luat o casa “la cheie”, dar care nu e deloc asa cum suna…am avut foarte multe batai de cap ca totul sa iasa asa cum ne dorim, intre timp am invatat sa mai trecem cu vederea si sa luam lucrurile pe rand, cu rabdare…

  Casa voastra prinde contur si la final sunt sigura ca va arata minunat 🙂

 2. Andreea says:

  Nu ai idee ce mult face povestioara ta pt alții care se pregătesc de mutare la țară, cum e si cazul meu! Vai, mă regăsesc în atâtea lucruri de care vorbesti.. De exemplu, cât e de greu să găsesti informațiile necesare si chiar atunci când cineva îți oferă detalii, se dovedesc a fi mai mult neadevăruri. Si eu am decis să urmăresc exclusiv Olx-ul pt anunțurile imobiliare, pt că restul site-urilor sau grupurilor de pe facebook nu prea aduc nimic în plus, Olx-ul e cel mai complet. Desi multă lume îmi spune să iau satele la picior, acest sfat mie mi se pare nepractic. Având în vedere că nu poți străbateîntreaga România în căutarea de proprietăți care se vând din vorbă în vorbă, fără a fi publicate pe Internet. Cât timp să faci acest lucru, si cu ce resurse? În plus, dubiul meu legat de astfel de cazuri (case de vânzare fără anunțuri) este că nu prea au actele în regulă. Si atunci nu te alegi decât cu timp pierdul si deziluzii. Mă bucur tare că ați reusit! E o realizare fantastică! Mi se pare că v-ați miscat si repede! Îmi dă speranțe că vom reusi si noi! Abia azi am descoperit blogul tău, canalul de youtube si contul de facebook pe care le voi urmări de azi înainte cu drag. Abia astept să postezi noi articole si video-uri, îmi place claritatea cu care scrii si deschiderea în a-ți împărtăsi experiențele!

 3. Mugo says:

  Felicitări!
  Vă urmăresc de ceva vreme progresele.
  Știu cât de dificil este, mai ales când trebuie să îngrijești un toddler.
  Vă țin pumnii pentru următoarele etape.

 4. Costi says:

  Pompa de caldura e aer-apa? Casa e izolata cat de cat?
  Eu daca as fi in locul vostru as amana iarna aceasta pompa de caldura, as cumpara un termosemineu si caloriferele. Bonus, o sa fie foarte frumos sa stati la caldura focului, si faceti si miscare spargand lemne.

  Iar pana in iarna viitoare as avea timp sa completez termosemineul cu o pompa de caldura si un puffer.

 5. Alexia Udriște says:

  Casa este bine izolata. Vom lucra la anul pe izolația din pod si ce va mai fi necesar (daca), deși tavanul are izolație. Pentru montarea pompei și a caloriferelor vom lucra cu cineva pentru un proiect de consum făcut pe baza materialelor din care e făcută casa (cărămidă porotherm ) in asa fel incat sa avem cel mai bun randament – la fel si pentru eventuale modificari pentru anul urmator. Avem curent trifazic, caderi de curent in localitate nu sunt, fiindca ne-am interesat. Nu suntem in complez rezidential – in general acolo e comuna problema cu picatul curentului. La anul planul e sa punem panouri si sa instalam o soba mica, de la teracota medias in mijlocul casei, ca sa avem un triplu back-up.

  In clipa de fata asteptam sa colectam niste plati care ar acoperi costurile initiale – in cazul in care nu se va intampla, vom accelera cu varianta mecanica, pe lemne si vom instala provizoriu o centrala pe curent – fiindca asta ar fi in buget. Urmand sa reluam la anul, cu mintea mai limpede, tot ce ar mai fi de adaugat. Dar suna bine ce spui, am luat si luam in considerare toate variantele. Am discutat inca de la inceput cu niste oameni foarte faini care proiecteaza case eco, ei ne-au sfatuit ce solutii sa punem in practica si incercam sa le urmam sfatul ( cu costuri initiale mai mari, dar cosum mic a la longue).

 6. Alexia Udriște says:

  Am ratat sa confirm ca da, pompa e aer-apa. Pentru apa calda avem, cum am zis in articol, un boiler de la Ariston. Initial ne doream ceva cu panou, insa oamenii din domeniu cu care am discutat ne-au argumentat de ce nu ar avea sens investitia pentru frecventa de consum pe care o avem noi.

 7. Eugen C says:

  Felicitari pentru curaj, dar si satisfactiile sunt pe masura.
  Da, cand ai un toddler nu e usor si este un must sa take care dar totul will be ok.

 8. Radu says:

  Felicitări pentru căsuța voastră. Viața la casă este mai frumoasă dar mult mai costisitoare. Ce fel de acoperiș aveți ?

 9. Costi says:

  Si eu salivez la soba de la Teracota Medias, ori de cate ori trec pe langa ea, in Dedeman.
  Noi avem un teren cu o ”tiny house” la 25 km de Brasov dar inca nu avem curajul sa ne mutam definitiv. Voi aveti foarte mare noroc cu clima care-i foarte balnda comparativ cu Brasov. Pompa de caldura aer-apa e o alegere buna in combinatie cu o a doua sursa.
  Spre surprinderea multor prieteni am ales sa fiu off-grid, desi am stalpul de curent la 1m de poarta. Trebuie sa fac foarte multe calcule inainte sa fac ceva astfel incat sa pot lucra cu scule fara curent electric.
  Astept cu interes mai multe articole/poze, ii admir pe cei care au curajul sa se mute ”la tara”.

 10. vali says:

  eu vreau fonturi decente pe blog, și pentru text, și pentru comentarii.

 11. Alexia Udriște says:

  din păcate nu le putem avea pe toate 🙂

 12. Calina says:

  Și faianță superbă de la bucătărie de unde e? Știu că în vlog ziceai ceva de Cluj.

 13. Alexia Udriște says:

  Buna! Imarcom o aduce la Cluj, da. E produsa de Souk.

 14. Adelina says:

  Hello, interesanta mutare. Pozele arata superb. Eu as fi curioasa daca in localitate exista gradinita,scoli,farmacii,magazine ?

  Bafta multa in tot ce faci si sa fie intr-un ceas bun!

 15. Alexia Udriște says:

  Mersi!
  Există. Ar fi o prostie din partea mea să mă apuc să zic public satul în care stau, mai ales după ce a stârnit acest articol, dar cum am zis, e în jud Giurgiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.